Hardwerkende rokken en stropdassen

Naar overzicht

Ietwat onwennig zaten we vijf weken geleden voor het eerst met elkaar in een kring: de elf andere nieuwe MasterClassers en ik. Stuk voor stuk begonnen we aan hetzelfde avontuur, maar ieder van ons met verschillende beweegredenen en vanuit een andere achtergrond. Zo waren er onder andere een bioloog, een bedrijfskundige, een bewegingswetenschapper en twee rechtenstudenten bij. Op het eerste gezicht leken we niet veel met elkaar gemeen te hebben!

Al na een paar dagen bleek echter dat mijn groep een leuke verzameling van slimme, hardwerkende rokken en stropdassen is. Omdat je in de eerste weken veel groepsopdrachten moet maken, leer je elkaar in korte tijd goed kennen en tot mijn opluchting bleek mijn aanvankelijke minivooroordeel dat IT’ers sociaal gezien niet de sterksten zijn, onterecht. Sterker nog: vanuit Calco wordt er júist veel aandacht gegeven aan persoonlijke presentatie en communicatietechnieken.

Er wordt bij Calco juist veel aandacht gegeven aan persoonlijke presentatie en communicatietechnieken

Zo werd er vorige week een hele ochtend gewijd aan de onbewuste denkprocessen die in ieder individu plaatshebben. Welke informatie uit de omgeving negeert je brein? Hoe zijn overtuigingen en herinneringen van invloed op een gedachte? En misschien wel het interessantst: op welke manier kun je effect hebben op het denkproces en daarmee het gedrag van een ander? Als IT’er zul je doorgaans nauw moeten samenwerken binnen een team, en het is dan heel belangrijk om je bewust te zijn van wat jouw taalgebruik en manier van vragen doen met iemand anders. De gesprekstechnieken die we tijdens deze ochtend hebben geleerd zal ik dan ook zeker met me meedragen als ik word ingezet bij een opdrachtgever.

Over inzet gesproken: al na een maand mocht de eerste uit mijn groep op intake en komende week is nummer vijf aan de beurt. Ontzettend leuk dat dit al zo snel gebeurt en gelukkig worden we er goed op voorbereid. Verspreid over de eerste weken mag elke MasterClasser namelijk een keer op intaketraining. Dit houdt in dat je na het doen van een gespeelde intake zeer gerichte feedback krijgt op onder andere je houding, pitch en manier van antwoorden. Oftewel: hoewel je uiteraard in het bezit moet zijn van vakinhoudelijke kennis, is het met name de manier waarop je jezelf presenteert waarop je beoordeeld wordt. Dusse… IT’ers, communicatief niet sterk? Dat zul je mij nooit meer horen zeggen!

Ben jij er ook klaar voor om nieuwe stropdassen en communicatietechnieken te ontdekken? Calco is hard op zoek naar mensen die het MasterClass-avontuur aan durven te gaan. Stel me hier gerust een vraag over via LinkedIn of Twitter!

Onze opdrachtgevers