Great Migrations

Naar overzicht

Na bijna een jaar bij Calco in dienst te zijn, lijkt me dit een mooie gelegenheid om eens terug te kijken op mijn periode als Masterclass Professional. Nu zou ik bijvoorbeeld dieper in kunnen gaan op de ontwikkeling die ik in deze relatief korte periode op zowel zakelijk als persoonlijk vlak heb doorgemaakt. Ook zou ik kunnen beschrijven waarom ik nog geen seconde spijt heb gehad van mijn overstap naar de IT. Echter, ik kies in dit blog voor het uitlichten van een project dat ik als grote uitdaging heb ervaren en waar ik tijdens mijn tijd bij de ING enorm veel voldoening heb uitgehaald.

Tijdens mijn eerste dagen bij de ING kreeg ik te horen dat de applicatie waar ik mee zou gaan werken binnen afzienbare tijd gehost ging worden vanuit een nieuw datacenter. De infrastructuurstandaarden van dit nieuwe datacenter hadden tot gevolg dat de applicatie volledig heringericht moest worden. Verder werd gekozen om gebruik te gaan maken van grotere databases en een sneller en kostenbesparend back-upmechanisme. Daarnaast zouden processen binnen de applicatie vereenvoudigd worden waardoor het voor de Operations en Development Engineers makkelijker wordt het systeem te gebruiken. Wanneer de nieuwe infrastructuur volledig opgebouwd en ingericht zou zijn - weet dat dit voor een dergelijke applicatie bijna een jaar duurt! - dan was het uiteindelijk zaak om door middel van een data-migratie alle oude data in één keer over te zetten naar het nieuwe datacenter.

"Dit project heeft mij als nieuweling binnen de IT enorm op weg geholpen"

Als Operations Engineer was ik tijdens deze overgang naar het nieuwe datacenter direct verantwoordelijk voor het inrichten van de nieuwe productie-omgeving, daar waar de eindgebruiker van de applicatie uiteindelijk gebruik van maakt. Daarnaast was ik medeverantwoordelijk voor de procesautomatisering; onderzoeken hoe processen planningtechnisch het best kunnen worden ingericht. Ten slotte had ik de taak om de data-migratie in goede banen te leiden en zorgde ik ervoor dat alle inkomende en uitgaande interfaces juist werden overgezet.

Laatstgenoemde bracht aardig wat druk met zich mee doordat de belangen groot waren. Iets wat in het begin wat onwennig aanvoelde maar wat mij als persoon zeker sterker heeft gemaakt. Concluderend heeft dit project mij als ‘nieuweling binnen de IT’ enorm op weg geholpen doordat het mij de kans gaf om in korte tijd veel IT-kennis te vervaardigden!

Onze opdrachtgevers