Getting Groovy!

Naar overzicht

We zijn het er allemaal over eens, programmeren heb je niet in één dag geleerd. Code lezen, begrijpen en leren schrijven vergt een investering in bloed, zweet en tranen.  Als je de uitdaging wilt aangaan, kan je op het internet talloze grafieken en analyses vinden over de ‘beste’ programmeertalen om te leren. Programmeren gaat echter niet om de taal zelf. Een programmeertaal is maar een ‘tool’, een hamer in jouw gereedschapskist als software engineer. Waar het om gaat is het leren om een probleem op te lossen door middel van software. Naarmate je beter wordt kan je, net als een timmerman, meer talen/gereedschappen aan je gereedschapskist toevoegen. Dat gezegd hebbende, heb ik zelf de keuze gemaakt om Groovy te leren, omdat dit o.a. de standaard scripttaal is van SOAP UI (mijn meest gebruikte stuk software bij Achmea-Interpolis).

Waarom Groovy?

Groovy is een dynamische programmeertaal voor het java-platform (één van de meest beroemde platformonafhankelijke programmeertalen ter wereld). Het ondersteunt alle basiscomponenten van java en verreikt deze met componenten van andere beroemde talen als Ruby en Python. Het is makkelijker leesbaar, kan java-code foutloos interpreteren en werkt op alle systemen die java ondersteunen. 

Een breakdown in 3 stappen:

1) Een “simpele” java applicatie om ‘Hello World’ te printen kan er als volgt uitzien:

Blog 5 Afbeelding 1 V3

2) In groovy is alles public, puntkomma’s zijn onnodig en veel standaardcode wordt overbodig:

Blog 5 Afbeelding 2 V3

3) ‘def’ omhelst alle variabelen, met ‘${}’ geef je een verwijzing aan en meer overbodige code wordt verwijderd:

Blog 5 Afbeelding 3 V3

Zoals je kunt zien is het eindresultaat veel korter en makkelijker leesbaar. De vraag is alleen of groovy voor jouw doeleinden geschikt is. Indien dat wel het geval is, kan ik het zeker aanraden! Maar vergeet niet, de taal is niet meer dan een middel tot een doel. Het is vele malen belangrijker om de concepten en denkwijzen onder de knie te krijgen en dat komt alleen met ervaring!

Bedankt voor het lezen van mijn blog. Mochten jullie nog vragen hebben dan kunnen jullie mij altijd via de mail bereiken!

Onze opdrachtgevers