(G)een doorsnee dag

Naar overzicht

Het is vroeg, net voor zessen in de ochtend. Ik start de motor van mijn Fiesta – inclusief Calcostickers - en vertrek richting de A2. Het is donderdag, wat normaliter betekent dat het druk gaat zijn op de snelweg rondom Den Bosch. Echter is het lot mij vandaag gunstig gezind: de files laten nog even op zich wachten. Rond de klok van 7 rijd ik de hoofdstad binnen. Omdat ik een vroege starter ben, arriveer ik als een van de eersten op de zeventiende verdieping. Nadat ik mijn laptop heb opgestart en mijn dagelijkse dubbele espresso achterover heb geslagen kan mijn werkdag beginnen.

Als vaste routine bekijk ik allereerst de performance van onze batch processing. Een batchproces is een reeks processen of programma’s die automatisch wordt uitgevoerd zonder dat er enige handmatige invoering aan te pas komt. Deze processen zorgen binnen onze applicatie voor continue verwerking van kredietrisico-gerelateerde data. De performance van deze processen is voor ons als Operations Engineers grotendeels te monitoren aan de hand van grafieken en automatisch gegenereerde e-mails die we elk halfuur ontvangen. Voor de zekerheid controleer ik nog even de logbestanden. Alles verloopt vlekkeloos: de performance is goed en er zijn geen incidenten of klachten van eindgebruikers.

Ik ben deze week verantwoordelijk voor het Release & Change Management. Dit houdt onder meer in dat ik me bezig houd met het implementeren van software in onze acceptatie- en productieomgeving. Een acceptatieomgeving wordt gebruikt om nieuwe stukjes ontwikkelde software - in de vorm van een release - te testen. Een release wordt in de productieomgeving geïmplementeerd wanneer de test op de acceptatieomgeving een positieve uitslag heeft. Ik bekijk de resultaten van een regressietest die gisteren in onze acceptatieomgeving is afgetrapt en zie dat deze positief zijn, en speel het door aan ons Development Team.

"Éen bewogen dag, met verschillende werkzaamheden en een wisselende dynamiek. Precies de dingen die het leuk maken om in de IT te werken!"

Ondertussen zijn alle leden van het Vortex Operations Team op kantoor gearriveerd en op het moment dat de klok elf uur slaat start onze dagelijkse stand-up (een onderdeel van Scrum). Tijdens de stand-up wordt de status van onze productieomgeving en alles met betrekking tot Release & Change Management besproken. Daarnaast worden items van ons Kanbanbord doorgelicht.

Na 15 min is de stand-up afgelopen en krijg ik een call vanuit India, het is een van onze Development Engineers. Kort bespreken we de resultaten van de regressietest en besluiten we dat de desbetreffende release komend weekend op onze productieomgeving zal worden geïmplementeerd. Vervolgens snel ik naar de tweede verdieping waar een brainstormsessie voor de komende Disaster Recovery-test zal plaatsvinden. Tijdens deze test zal onze applicatie één week lang vanuit een ander datacenter gehost worden en vervolgens weer vanuit ons huidige datacenter.

Ik sluit de dag af met het afhandelen van mijn laatste e-mails, klap mijn laptop dicht en zeg mijn collega’s gedag. Éen bewogen dag, met verschillende werkzaamheden en een wisselende dynamiek. Precies de dingen die het leuk maken om in de IT te werken!