Op de hoogte blijven van de laatste trends: FinTech

Naar overzicht

Omdat Calco zich graag pro-actief opstelt en geïnteresseerd is in de huidige ontwikkelingen, zijn drie MasterClassers opzoek gegaan naar een gelegenheid om meer te weten te komen over trends die relevant zijn voor Calco. Een van deze trends is FinTech. In deze blog vertellen Lillian, Koen en Janneke wat deze interessante trend inhoudt.

<>Wat is FinTech?

FinTech staat voor Financial Technology. Dit is natuurlijk een heel abstract begrip en dat maakt het ook lastig om het te definiëren. Een aantal FinTech-bedrijven heeft gelukkig de handen ineengeslagen om tot een inmiddels veelgebruikte definitie te komen: Dit maakt het echter nog steeds niet minder breed. Daarom zullen we proberen verschillen te schetsen tussen banken en FinTech-bedrijven.

Bij een bank kun je tegenwoordig heel veel verschillende financiële diensten afnemen: van een betaalrekening tot een hypotheek tot een aandelenportefeuille. FinTech-bedrijven zijn echter veel meer gericht op het leveren van slechts één van die financiële producten. Hierdoor kunnen ze zich specialiseren en zo een kwalitatief hoogstaand product afleveren tegen een lage prijs. In de afbeelding hieronder zie je in het midden het dienstenpakket dat een bank vaak aanbiedt met daar omheen bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in slechts één van die diensten.

Fintech <>FinTech en technologie

FinTech-bedrijven kunnen in tegenstelling tot banken veel makkelijker meegaan met technologische ontwikkelingen. Waar banken altijd rekening moeten houden met het omzetten van oude systemen of gegevens naar nieuwe technologie en daarbij rekening moeten houden met een enorme hoeveelheid regelgeving, hoeft een FinTech-startup zich daar minder zorgen om te maken. Deze startup is namelijk veel flexibeler en kan daardoor makkelijker innoveren. Hierdoor kunnen ze eerder aan de slag met nieuwe ontwikkelingen, terwijl banken eerst af zullen wachten tot deze technologieën zich ‘bewezen’ hebben.

Een trend binnen FinTech-bedrijven is het gebruik van Big Data en Machine Learning. ZestFinance is een voorbeeld van een FinTech-bedrijf dat hiervan gebruik maakt. Zij heeft een kredietscoringsmethode ontwikkeld waarmee ze nauwkeuriger kan voorspellen of iemand een bepaalde lening wel of niet zal kunnen terugbetalen. Naast het checken of je in het verleden wel netjes je schulden afbetaald hebt en hoeveel je verdient en uitgeeft, bekijkt zij ook een grote hoeveelheid aan andere datapunten. Heb jij bijvoorbeeld de website van ZestFinance bekeken? Dan is dat positief voor je kans om een lening te krijgen. ZestFinance heeft namelijk verschillende algoritmes ontwikkeld die elk alle verzamelde datapunten verwerken en uit een verschillend perspectief een kredietscore voor jou berekenen. De uitkomsten worden allemaal samengevoegd tot één kredietscore waarmee zij jouw kredietstatus kan onderschrijven. De algoritmes leren bovendien iedere keer van het analyseproces en passen daar dan de gewichten in hun berekeningen op aan. Dit zorgt ervoor dat de algoritmes ook steeds preciezer worden. Dit heeft ertoe geleid dat leningen kunnen worden verstrekt aan mensen die volgens de traditionele methoden niet hiervoor in aanmerking zouden komen bij een bank, terwijl uit Big Data blijkt dat de kans heel groot is dat ze het geleende bedrag terug zullen betalen. Dit klinkt misschien een beetje gek en tegenstrijdig, maar het percentage wanbetalers ligt 40% lager dan de hoogste industriestandaard in het bankwezen in de Verenigde Staten.

Met dit blog hopen wij een goed beeld te geven van FinTech. In ons volgende blog zullen wij je meer vertellen over onze bevindingen op de Credit Expo. Voor meer informatie, vragen of opmerkingen kan je altijd contact met ons opnemen!

Lillian Roelofsen, Koen Wackers & Janneke Derckx

Onze opdrachtgevers