Failure Functions Friday

Naar overzicht

Daar stond ik dan, op een zeepkist, voor tachtig mensen, dat is toch even slikken. Enorm nerveus en met mijn aantekeningenboekje bijna dubbelgevouwen door de druk, ging ik van start..

Nu moet ik het niet groter maken dan dat het is, maar om eerlijk te zijn ben ik nooit groot fan geweest van presentaties. Het voelt vaak alsof je voor de leeuwen geworpen wordt, tientallen gezichten die je aanstaren. Vaak lachen ze vriendelijk, maar voor mij ontlaadt dat de situatie nauwelijks zo in het begin. Toch vreemd, een verhaal van jezelf, over jezelf en toch dat ontluikende onderbuikgevoel.

Bang om te falen?

Begin december werd ik benaderd door mijn project lead coördinator en iemand van Domain Support. Of ik een persoonlijke failure zou kunnen presenteren. “Maar natuurlijk!Die heb ik zat.”, zei ik lachend. Nu heb ik absoluut geen moeite om mezelf bloot te geven, maar om dit kort en bondig te doen voor een groep van tachtig mensen is andere koek. Deze realisatie kwam een paar dagen later toen ik bedacht om toch maar wat steekwoorden op te schrijven. Hoe ga ik mijn persoonlijke verhaal laten rijmen met het publiek? Hoe pers ik mijn project van een paar maanden in een minuut? Ik besloot het maar zo dicht mogelijk bij mezelf te houden en alle details achterwege te laten. Per slot van rekening was dit mijn ‘failure’ en ging het vooral om wat ik geleerd had en wat ik vanaf nu anders ging doen.

Fast forward naar de vrijdagmiddag in kwestie. Ik loop de ‘Fat Dog’ binnen, een gezellig stukje Foppingadreef tussen de B- en C-toren. “Gelukkig.. maar een handjevol mensen en nog bekenden ook.” Ik moest denken aan de tijd bij Calco. Presentaties waren hier aan de orde van de dag en tijdens de lessen waarbij soft skills aan bod kwamen, werd hier ook op gefocust. Enorm nuttige bagage. Vijf minuten later veranderde mijn stemming enigszins toen het storm begon te lopen en er zeventig extra mensen naar binnen liepen.  De ‘Fat Dog’ deed zijn naam eer aan, het café zat stampvol. Na een bevlogen introductie van de manager van Functions, mocht ik mijn verhaal doen:

“Begin november 2015 ben ik begonnen bij ABN AMRO, mijn eerste project volgde niet veel later. Het project had, in tegenstelling tot wat gewoon is, meerdere investeerders. Deze investeerders hadden verschillende belangen. Ik accepteerde deze ‘as is’ situatie, deed een budgetverdeling en de activiteiten van beide investeerders werden parallel uitgevoerd. Drie maanden later was er een vertraging. Je kan begrijpen dat extra budget aanvragen bij twee partijen enorm lastig is, wat leidde tot veel gesprekken. Aan het einde van de dag zijn we veel tijd kwijt geraakt en heeft dit geleid tot indirect meer kosten. Iets wat voorkomen had kunnen zijn, als ik in het begin niet akkoord was gegaan met de status quo. Als ik leiding had genomen en de activiteiten serieel had laten plaats vinden, was dit alles nooit zo lastig geweest.” 

“Always question the ‘as is situation’.”

Ik ben blij en trots dat ik heb mogen spreken, het delen van je fouten is belangrijk. De insteek is dat anderen hiervan kunnen leren, dat begrijp ik. Toch denk ik dat het op persoonlijk vlak nog belangrijker is, jezelf kwetsbaar opstellen en menselijkheid tonen, laat kracht zien. De Domain Manager sloot de middag af met twee persoonlijke failures, iets wat ik en alle andere collega’s zeer waardeerden. Echt leiderschap, weliswaar op een zeepkist, maar leiderschap niettemin. 

Blog 10 Stefan
Onze opdrachtgevers