Eén omgeving, vier benamingen

Naar overzicht

Dat ik honderd-en-één nieuwe termen ging leren, daar was ik natuurlijk op voorbereid bij Calco. Elke MasterClasser die wordt ingezet weet: het gaat straks afkortingen regenen, de exotisch klinkende functietitels zullen niet van de lucht zijn en ik ga dagelijks bekogeld worden met prachtige Engels-Nederlandse samenstellingen als securitypatchpakketincidenten. Zo ook ik! Waar ik echter minder rekening mee had gehouden, is dat sommige van die woorden ook nog eens één en hetzelfde ding aan kunnen duiden…

Op mijn eerste dag als tester bij ABN AMRO, nu drie weken geleden, schreef ik naarstig alle woorden die ik niet begreep op mijn oei-dit-klinkt-belangrijk-lijstje. Een aantal afkortingen passeerde aanzienlijk vaker de revue dan andere: QA, ET, PI, en PreProd werden die eerste dag herhaaldelijk genoemd in de testruimte. Niet verwonderlijk, kwam ik al snel achter, want het zijn alle vier benamingen voor testomgevingen. Respectievelijk staan de afkortingen voor Quality Assurance, Exploitatie-Testomgeving, Productie-integratie en Pre-Production.

Het verschil? Is er niet! De afkortingen verwijzen allemaal naar dezelfde omgeving, namelijk de acceptatieomgeving waar applicaties naartoe worden gepusht zodat ze functioneel getest kunnen worden. Waarom er dan verschillende benamingen voor zijn? Het scala aan afkortingen voor dezelfde omgeving onthult het verleden van ABN AMRO; een ex-ABN’er kent de omgeving onder de noemer ‘PI’, terwijl een ex-Fortis-medewerker er eerder naar zal verwijzen met ‘QA’. Frappant om op deze manier de fusiegeschiedenis van de bank terug te zien, maar verwarrend voor mij als kersverse tester is het wel!

Een hoop informatie en kennis zit verstopt in de hoofden van mensen en ligt niet zomaar voor het oprapen

Gelukkig ben ik tegelijk met mijn testmanager en een andere tester gestart op de afdeling, wat ervoor zorgt dat ik niet de enige ben die zich verwondert over de termen die in de rondte vliegen. Het is sowieso voor ons alle drie even aftasten hoe het testteam reilt en zeilt. Een hoop informatie en kennis zit verstopt in de hoofden van mensen en ligt niet zomaar voor het oprapen. Samen proberen we de requirements voor applicaties boven water te krijgen, inzicht te verkrijgen in de testinfrastructuur en een vastomlijnde testprocedure op touw te zetten.

Over het verloop van dit proces vertel ik graag meer in een volgende blog. Heb je in de tussentijd al een prangende vraag of wil je gewoon wat meer weten over Calco, ABN of de IT, schroom dan niet om me een berichtje te sturen!

Onze opdrachtgevers