Een grote, kleine ommezwaai

Naar overzicht

Daar sta je dan. Diploma-uitreiking in het vizier of al achter de rug. Een hele mikmak aan vakspecifieke kennis op zak. En je zit boordevol goede moed om die met de wereld te gaan delen, liefst voor een leuk zakcentje. Maar… De wereld zit daar helaas niet altijd op te wachten. De superleuke baan die jij op het oog hebt vereist skills die jij nu net níet hebt geleerd tijdens je studie. En dat ene geweldige bedrijf wil per se iemand mét werkervaring. In het ergste geval zie je zelfs helemaal geen vacatures waar je ook maar een beetje warm van wordt. En dan stuit je op Calco.

De stap van niet-IT’er naar IT’er lijkt groot, zo niet een immense ommezwaai. Maar is dat het ook? Ik wil je in deze blog meenemen naar mijn eigen overpeinzingen van twee jaar geleden, toen ik besloot de sprong te wagen. Ik was afgestudeerd taalkundige en ging ervan uit dat ik een functie zou gaan bekleden die toch op zijn minst íets te maken heeft met taal. Logopediste, journaliste, docente Nederlands… Ze behoorden allemaal tot de mogelijkheden. De vraag naar een taalliefhebster bleek echter maar klein. En toen begonnen steeds meer vrienden me een IT-traineeship aan te raden en vielen steeds vaker de Calco-advertenties op Facebook me op. Toch maar even klikken, toch maar even kijken. Het klonk allemaal geweldig, maar twee vragen bleven door mijn hoofd spoken:

1. Kan ik dit?
2. Wil ik dit?

Vraag één heeft alles te maken met de vraag waarom de IT-sector mij zou willen. Wat heb ik te bieden? Er is maar één manier om daar achter te komen: solliciteer bij Calco en maak de assessments! Je komt er tijdens die dag snel genoeg achter wat voor manier van nadenken en communiceren er van je wordt verwacht en of je dat ook leuk vindt. Als je goed je best doet en jezelf zo eerlijk mogelijk presenteert, kunnen jij én Calco die dag een aardig beeld vormen van jou in een IT-jasje. En… Wat heb je eigenlijk te verliezen? ‘Nee’ heb je, ‘ja’ kun je krijgen!

Misschien wil de IT míj, maar wil ik ook wel de IT?

Met vraag twee zat ik langer te worstelen. Misschien wil de IT míj, maar wil ik ook wel de IT? Ik heb niet voor niks ooit gekozen voor de schone wereld der taalwetenschap. Moet ik al mijn opgedane skills nu pardoes overboord gooien en vergeten? Het antwoord, weet ik nu, is: nee. Op zo veel verschillende niveaus maak ik nu nog steeds gebruik van mijn studie. Een paar voorbeelden:

  • Ik was altijd verzot op uitvogelen waarom bepaalde klanken in verwante talen verschillend klinken, dus probeer ik er nu achter te komen waarom twee nagenoeg gelijke applicaties op bepaalde fronten toch ander gedrag vertonen.
  • Ik zocht altijd met veel plezier in corpora (verzamelingen teksten) met behulp van formules naar bepaalde zinsstructuren, dus bijt ik me nu vast in stukken code en zoek daarin naar bugs.
  • Ik vond teksten schrijven altijd heerlijk, dus ontferm ik mij binnen mijn team nu over het schrijven van gebruikershandleidingen.

Mijn tip voor jou: focus je niet op de precieze taken die je had tijdens je studie, maar op de skills die bij die taken om de hoek kwamen kijken. Uiteindelijk zal ook jij er dan achter komen dat de ogenschijnlijk grote ommezwaai naar de IT eigenlijk behoorlijk klein is!

Onze opdrachtgevers