Een goed begin is het halve werk

Naar overzicht

Ik schiet de A2 op. Net voor Amsterdam rijd ik de afslag Ouderkerk aan de Amstel - en dus de weg naar het ING-kantoor – voorbij, iets later neem ik de afslag s109 richting de RAI. Vandaag sta ik namelijk voor de tweede keer namens Calco op de Nationale Carrièrebeurs. Een half jaar geleden in de Jaarbeurs van Utrecht, deze keer in de RAI te Amsterdam. Ten opzichte van vorige keer is de stand qua grootte en gadgets ietwat uitgebreid. Zo kunnen geïnteresseerde bijvoorbeeld met behulp van 3D-brillen een ‘virtueel’ kijkje  nemen in ons hoofdkantoor in Maarssen. Een aantal levensgrootte banners en de tekst “Uniek traineeship, open voor alle studierichtingen” doen dienst als achtergronddecor. Die opvallende zin doet de gezichten van voorbijgangers zo nu en dan fronsen. Wanneer het traject van de Calco Masterclass in een gesprek nader wordt toegelicht, zijn geïnteresseerden vaak nog verbaasd. Hoe is het mogelijk dat je zonder enige relevante IT-kennis binnen 2 maanden wordt klaargestoomd voor een carrière binnen de IT? Zijn deze twee maanden echt wel genoeg?

Hoe is het mogelijk dat je zonder enige relevante IT-kennis binnen 2 maanden wordt klaargestoomd voor een carrière binnen de IT?

Ik kan die laatste vraag volmondig met “ja” beantwoorden. Naast het ontwikkelen van je soft skills, zoals sociale en communicatieve vaardigheden, doe je in korte tijd enorm veel specifieke en relevante IT-kennis op. Zo heb ik tijdens de Masterclass de cursussen SQL, Unix, ITIL en Informatiebeveiliging gevolgd en kennisgemaakt met de Scrum-methode. En met de inhoud van die cursussen kom ik nog steeds dagelijks in aanraking. SQL staat voor Structured Query Language en is een programmeertaal die gebruikt wordt bij het beheren van een database. Voor het navigeren binnen en analyseren van onze (big) data maak ik dagelijks intensief gebruik van deze taal. UNIX is een multi-user en multi-tasking besturingssysteem, wat inhoudt dat meerdere gebruikers tegelijkertijd meerdere processen kunnen draaien. Unix is een stabielere, snellere en veiligere variant van bijvoorbeeld Windows, alleen dan in een minder modern jasje. De kennis over Unix die ik tijdens de eerste twee maanden bij Calco opdeed pas ik dagelijks toe bij het navigeren binnen onze Linux-servers. ITIL (Information Technology Infrastructure Library) wordt gebruikt voor het inrichten van IT-beheerprocessen binnen een organisatie. Binnen onze afdeling wordt dit raamwerk toegepast bij het inrichten van Incident, Problem en Change Management. Na het volgen van de cursus Scrum ben ik alle Scrum-termen machtig die van groot belang zijn bij het iteratief opleveren van stukjes software voor onze applicatie.

Nadat je een vliegende start hebt gemaakt tijdens de eerste twee maanden in Maarssen en je bekwaamt hebt in de breedte én de diepte, is het natuurlijk van groot belang dat je je in je werk door blijft ontwikkelen. Met een goede portie enthousiasme en door open te staan voor de vele mogelijkheden die de IT te bieden heeft kun je een topper worden.

Heb je vragen over deze of mijn voorgaande blog of over de Calco MasterClass, neem dan gerust contact met me op via LinkedIn.

Onze opdrachtgevers