Een dag uit het leven van een technisch applicatiebeheerder

Naar overzicht

Regelmatig krijg ik van mensen uit mijn omgeving de vraag “Wat doe je nu eigenlijk de hele dag?” Een logische vraag, want ook ik kon me tot een jaar geleden niets voorstellen bij de verschillende functies die je binnen een ICT afdeling kunt vervullen en waar je dus terecht kunt komen als Calco’er. Ik had niet kunnen bedenken dat mijn werk zo afwisselend zou zijn. Afwisseling tussen inhoud en proces, tussen mens en computer, van ad hoc werk tot langlopende projecten. Om jullie een idee te geven van wat je kunt verwachten als Calco’er, wil ik je graag een inkijkje geven in een dag als technisch applicatiebeheerder.

Vanochtend kwam ik om 8 uur het kantoor binnenstappen. Ik sluit mijn laptop aan, haal een kop thee en check mijn e-mail. Een vraag van een functioneel beheerder over de status van een incident en de e-mail van een collega over de vindplaats van een document beantwoord ik direct. Daarna check ik mijn agenda voor vandaag. Tot 9 uur heb ik geen agenda-items dus duik ik in de servers waar onze websites op draaien. Er is door mijn team en nieuw stukje software opgeleverd dat getest moet worden. Ik trap de installatie op de acceptatieserver af en bereid ondertussen de meeting van later op de ochtend voor. De meeting gaat over de planning van de release van een nieuwe website en de mogelijke afhankelijkheden met andere partijen en systemen. Ik zet gauw wat punten voor mezelf op papier, voor ik naar de dagelijkse standup met mijn beheercollega’s ga. In deze standup van maximaal een kwartier vertelt iedereen kort waar hij of zij mee bezig is en wat er voor de lopende dag op de planning staat. Op deze manier blijven we op de hoogte van elkaars werkzaamheden en wisselen we relevante informatie uit. Na de standup is de installatie gereed. Ik check of de installatie goed is gegaan en of alle websites op de acceptatieserver nog werken. Alles werkt nog en ik meld de installatieactie gereed in het administratiesysteem.

Om kwart voor 10 ga ik naar de standup met mijn multidisciplinaire team. In dit team zitten mensen van verschillende disciplines die gezamenlijk aan een product werken. We werken in sprints van 2 weken, waarin we gezamenlijk een aantal deelprojecten oppakken. Ook hier is de standup een manier om elkaar op de hoogte te houden van ons werk en de voortgang te bespreken. Ik geef tijdens de standup aan, dat de nieuwe software op de acceptatieomgeving staat en dat de acceptatietester ermee aan de slag kan. Ook vertel ik over de komende meeting over de release waar ik straks naartoe ga. Als mensen input hebben voor dat overleg kunnen ze dat na de standup aan mij meegeven. Na de standup is het tijd voor het overleg over de release. Het gaat een uur lang over wie wat wanneer moet doen en wie daarvan op de hoogte gebracht moet worden. Er komt een mooi draaiboek uit die na afloop ter review aan iedereen zal worden doorgestuurd. Ik zet ondertussen in mijn agenda dat ik daar later deze week nog even naar moet kijken. En dan is het tijd voor onze dagelijkse lunchwandeling.

Na de lunch kijk ik met een beheercollega naar de oorzaak van een incident op de productiewebsite. Deze is aan het begin van de week gemeld door functioneel beheer, maar door een workaround toe te passen hebben klanten er geen last meer van en kunnen wij ondertussen het echte probleem proberen op te lossen. Door diep te graven in de logging en het uitproberen van verschillende scenario’s proberen we een aantal oorzaken uit te sluiten. Na 2 uur spitten, uitproberen, testen, weer uitproberen en hertesten, lijken we een oorzaak gevonden te hebben. Nu nog de oplossing maken. Omdat ik nu een teammeeting heb, spreken we af hier later mee verder te gaan.

De teammeeting is bedoeld om input te leveren voor het opzetten van nieuwe multidisciplinaire teams binnen VGZ. Wij zijn het eerste officiële multidisciplinaire team en voor de implementatie van nieuwe teams, wil men graag leren van onze successen en valkuilen. Aan de hand van een aantal vragen plakken we gele briefjes op grote vellen papier, prioriteren we deze en formuleren we een aantal successen en valkuilen. De externe persoon die erbij is om de sessie te begeleiden weet de juiste vragen te stellen om ons goed na te laten denken over hoe onze processen binnen het team zijn geregeld en wat we nog kunnen verbeteren.

De dag is bijna om, maar het laatste half uur maak ik nog snel de laatste aanpassingen aan een beheerhandleiding die ik aan het schrijven ben. De handleiding is bedoeld om kennis te delen over hoe onze software het beste beheerd kan worden. De conceptversie is zo goed als af en nadat ik de laatste aanpassingen heb gemaakt stuur ik hem ter review naar mijn collega’s. Net voordat ik mijn laptop afsluit zet ik voor volgende week een herinnering in mijn agenda dat ik hiermee verder ga. Ik controleer even mijn agenda voor morgen en zie dat ik geen belangrijke afspraken heb. Morgenvroeg dus maar weer met het incident aan de slag. Nu is het tijd om naar huis te gaan. Even mijn hoofd leeg maken op het voetbalveld.

Onze opdrachtgevers