Een dag als projectleider

Naar overzicht

Ah maandag”, niemands favoriete dag van de week. De wekker gaat om 05.30u, ik woon per slot van rekening in Dordrecht. Elke dag weer, is mijn eerste missie de file voor zijn. 06.10u zit ik in de auto, muziek hard aan en m’n fruit-milkshake combinatie in de bekerhouder.

07.15u stap ik het pand aan de Foppingadreef binnen. De doorsnee projectleider is geen vroege vogel en wederom moet het koffiezetapparaat eerst opwarmen en loop ik een leeg ‘blok’ tegemoet.

Ik start mijn laptop op, werk al mijn openstaande e-mails weg en tref voorbereidingen voor wat afspraken in de middag. Er staat een flinke meeting voor de deur om 09.00u. Gelukkig heb ik de week ervoor al de nodige voorbereidingen getroffen op een flipover en een presentatie in elkaar gezet. Om 08.50u loop ik richting de tweede verdieping, ik word onderweg opgehouden: ‘Hoe was je weekend?’. Zodoende rennend naar de tweede verdieping met m’n laptop in de ene hand en een flip-over de in andere.

Er zijn flink wat mensen uitgenodigd voor deze meeting, er komen er in totaal negen opdagen, waarvan één via Webex (lees: inbellen en mogelijkheid tot het delen van het je scherm). Ik plak haastig de flip-overs op de muur, er wordt gelachen. Soepel is anders.

De meeting moet ervoor zorgen dat we een goede fundering hebben voor een Agile team dat zich bezig gaat houden met het verbeteren van het mainframe. Het moet een interactieve sessie worden, waarbij iedereen Post-its plakt op de verschillende flip-overvellen. De flip-overvellen stellen verschillende grote onderdelen voor binnen het mainframe. De Post-its moeten leiden tot discussie op verschillende vlakken; stakeholders, afhankelijkheden, risico’s en milestones. We gaan langzaam van start en blijven te lang hangen bij huidige verbetertrajecten. “Hm, daar gaat mijn agenda!” De meeting zou oorspronkelijk duren van 09.00u tot 14.00u. Er was de week ervoor een kritische meeting ingeschoten om 14.00u op een andere locatie, dus ik probeer richting eerder afronden te sturen. Met een flinke vaart gaan we door de rest van de materie heen. Er worden flink wat Post-its geplakt en tussendoor wordt de lunch bezorgd. De flip-overvellen hangen vol. Om 13.15u ronden we af, de opdrachtgever is tevreden. Ik heb net genoeg tijd om op te ruimen en richting Amstelveen te rijden.

Om 14.00u uur kom ik aan bij Amstelveen Noord. Naast mijn scrum teams en bovenstaande opdracht zijn we ook bezig om ‘future technology’ binnen de bank te krijgen. Dit betekent dat we eerst een Proof of Concept (PoC) willen doen. Stakeholders en collega’s die bezig zijn met deze PoC zitten al aan tafel. Het doel van het gesprek is om twee servers beschikbaar te krijgen om te testen. Het gesprek gaat niet de goede kant op, we zijn niet goed voorbereid en kunnen niet kort en bondig antwoord geven op de vragen en onze keuze voor het landingsplatform. Men is kritisch en had beter verwacht. “Terug naar de tekentafel en volgende week maandag meteen een follow-up meeting.” Positief dunkt mij: “Er is dus zeker wel interesse.” Ik praat wat na met mijn teamlid en we denken over potentiële vervolgstappen en onze platformkeuze.

Het is nu 15.45u, als ik snel de A2 op ben kan ik nog voor de files zijn. Ik rijd Amstelveen uit, schakel bluetooth in en bel het conference call nummer. – Oh ja ik had nog een conference call tussen 16.00u en 17.00u.- “Dit is Stefan.”, “Stefan, ben je aan het rijden? Zet je telefoon op mute, we horen niks door al dat geluid!” De meeting verloopt verder zonder problemen.

Rond 17.15u rijd ik, met gemengde gevoelens, Dordrecht binnen. Wat een dag!

Onze opdrachtgevers