DevOps (I)

Naar overzicht

DevOps.Het moest er een keer van komen. OK, here we go!

Een algemene start

Waar het Agile Manifesto zijn vijftiende verjaardag mocht vieren dit jaar, staat het principe DevOps nog in de kinderschoenen. De gedachte achter DevOps is wellicht al jaren oud, maar werd pas echt ‘populair’ in het vorige decennium. En met een goede reden! De holistische mindset is vooralsnog de toekomst op het gebied van software ontwikkeling.

Een mindset en cultuur is precies wat het is. Aan het fundament van DevOps staat Lean en Agile. Er is geen succesformule en geen verplichte tooling voor het ‘werkzaam’ krijgen van DevOps. Er is dus echt een cultuurslag nodig. 

De cultuurslag

We komen van ver, denk aan de cubicals in de jaren ’80: afgezonderd en alleen, voor het mogelijk maken van een zogenaamde complete focus. Lagen aan managers, processen en approval flows moesten alle details afdekken. Er mocht per slot van rekening niks fout gaan..

Het ziet er naar uit dat, grosso modo, deze ontwikkeling 180 graden gedraaid is. De medewerkers hebben de expertise en zullen ook het mandaat moeten hebben om binnen een breder spectrum verantwoordelijkheid te nemen over hun werk.‘Fail fast’ is het huidige mantra en ook al komen er uit veel hoeken kritische geluiden, ik snap het principe wel. De mogelijkheid hebben om te falen en de draad weer snel op te pakken, betekent niet alleen dat een individu of team snel leert van fouten, maar in de regel dus ook de mogelijkheid heeft om überhaupt te mogen falen. Ik kijk met een schuin oog naar een paar weken terug, waarbij onze domeinmanager op een kist zijn grote fouten en leerpunten vertelde. Vrijdagmiddag was nog nooit zo druk.

Prepare for failure, it's about recovery

Enfin, terug naar het onderwerp.

De cultuurslag komt in de vorm van het ontmantelen en weghalen van de silo’s binnen de organisatie. Developers en Operations moeten naast elkaar gaan zitten, zodoende kunnen structurele problemen en inefficiënte workflows sneller opgelost worden. Weg dus met de workarounds en quickfixes.

De gemene deler tussen de developers en operationshoek is de business, ook deze zullen mee moeten in de mindset. Vraag en aanbod wordt met lichtsnelheid op elkaar afgestemd en geprioriteerd. Hoe kleiner de feedbackloop des te groter de leercurve en de opleversnelheid. En is dit niet precies waar het om draait, zo snel mogelijk de markt bedienen met functionaliteit die zij op dat moment behoeft?

En nu?

Beginnen lijkt moeilijk, maar begin klein. Begin met een klein onderwerp of project. Communiceer zo breed mogelijk en zorg dat iedereen op de hoogte en betrokken is. Maak al je werk zichtbaar en inzichtelijk en stel jezelf de volgende vragen:

  • Is dit het juiste project?
  • Heeft het team mandaat? Hebben we buy-in van het management?
  • Maken we gebruik van de juiste processen?
  • Kunnen we onze voortgang en successen meten? 
Onze opdrachtgevers