"Developer, dat is toch een mannenberoep?"

Naar overzicht

NEE! Natuurlijk niet! Ja, vaak is ruim 90% van de studenten bij Informatica man. En ja, ook bij ons op kantoor zijn de vrouwen ver in de minderheid.  Máár, dat is niet omdat vrouwen niet geschikt zijn voor de IT of omdat technische banen niet interessant zijn voor vrouwen. 

Wellicht is mijn blik niet volledig objectief, maar ik ben er van overtuigd dat er veel vrouwen zijn die een baan in de IT leuk zouden vinden én goed zouden kunnen. Hoe kan het dan dat het percentage vrouwen in de IT zo belachelijk laag is? Ik denk dat dit grotendeels het imago is.  De allereerste programmeur was namelijk gewoon een vrouw. Met computers werken, was destijds een vrouwentaak. Door de jaren heen is dit beeld compleet omgeslagen. Niet doordat vrouwen er ineens minder goed in zijn geworden, maar door het beeld dat men heeft van ‘hoe het heurt’.

Ik was laatst op een Meetup waar iemand ervan uitging dat ik de vriendin was van een van de developers. Dat ik gewoon voor de talk kwam, zoals iedereen eigenlijk, was kennelijk nog niet in hem opgekomen. Toen ik hem dat vertelde, schrok hij van zijn eigen aanname. As je ermee opgroeit dat computers een ‘mannending’ zijn, ben je niet ingesteld op een vrouwelijke programmeur. 

ima·go (het; o; -‘s) stereotiepe mening bij het grote publiek omtrent iem. of iets

Maar hoe komt het dat de IT een mannending is? Ik denk dat het imago een grote rol speelt.  De IT staat nu eenmaal niet bekend als de meest toffe, enerverende sector om in te werken. Kennelijk hebben jongens hier minder moeite mee dan meiden. Op de middelbare is het voor jongeren erg belangrijk om niet buiten de groep te vallen. Als je wiskunde leuk vindt, ben je al snel saai en een nerd. Daarnaast wordt slechts op de helft van de scholen het vak Informatica aangeboden. Wat vervolgens ook maar door een gedeelte van de scholieren wordt gevolgd, want het is een keuzevak. Maar ja, wie kiest er voor een vak met een stoffig imago? Conclusie: laten we wat doen aan dat (onterecht) suffe beeld dat men van de IT heeft! 

Snapchat is ook IT

Waarom ligt de focus niet op laten zien wat je kunt bereiken? Toffe applicaties die je zelf bedacht en vervolgens gebouwd hebt! Er zijn technisch nauwelijks grenzen en je kunt zo creatief zijn als je maar wilt. De jeugd kan niet zonder de vloggers op YouTube, de foto’s op Instagram, en de grappige filters op Snapchat. Hoe moeilijk kan het dan zijn ze enthousiast te maken voor de techniek die daarachter zit? Hoe tof is het als je zelf een soortgelijke app kunt maken! 

Er is ook positief nieuws

Gelukkig gaan we de goede kant op. Bij Calco is momenteel 35% van de medewerkers vrouw en het streven is 50% in 2020. Op mijn afdeling is het afgelopen jaar het aantal vrouwen vervijfvoudigd (van 1 naar 5, maar toch). Ook het aantal Meetups speciaal voor vrouwen in de IT blijft maar groeien.

En tot slot, probeer als vrouw niet te veel naar alle getallen te kijken. Ja, er lopen veel mannen rond. Maar dat betekent niet dat je buiten het team valt. Totaal niet zelfs! Ik heb het hartstikke naar mijn zin op de afdeling: de sfeer is goed, er worden veel grapjes gemaakt en de meeste collega’s zijn heerlijk nuchter. En is het testosterongehalte je even te hoog? Zoek gewoon even een vrouwelijke collega op om mee kletsen!

Onze opdrachtgevers