Debuggen in Scrum - door Robbin van den Eijnde

Naar overzicht

Afgelopen januari ben ik voor het eerst zelf begonnen in een Scrum-team. In de eerste maanden bij Calco leer je al over Scrum en kom je met deze werkwijze in aanraking. En met een reden! Scrum wordt veel gebruikt. Het is een goede flexibele werkwijze waar in multidisciplinaire teams (software) producten worden ontwikkeld. Een sprint is een korte periode, bij NN 3 weken, waarin het team een werkend stukje van de software gaat bouwen en opleveren. Op het moment dat ik dit schrijf loopt mijn eerste sprint ten einde en ik kan trots vertellen dat ook ik deze week een werkend stukje software heb opgeleverd. Het stukje is misschien niet compleet nieuw, maar het bevat nu wel minder fouten en kan dus vaker worden gebruikt.

Als ontwikkelaar ben je vaak fouten aan het opsporen in de code, oftewel debuggen. Soms omdat je eigen geschreven functionaliteit maar niet wilt werken of soms omdat blijkt dat de functie van iemand anders een fout bevat, als er een andere functie op wordt aangesloten. Met debuggen loop je bijna regel voor regel door de code te kijken waar de fout optreed en wat dan het probleem is. Het debuggen kan een frustrerend proces zijn, zoals ik heb gemerkt. Iedereen kent de foutmeldingen van Windows, die niet meer zeggen dan ”0xc00000e9”. Nou is dat vaak geen probleem, een bezoekje op Google en je weet ten minste wat het probleem is. Echter, over zelfgeschreven software zal je op Google geen informatie vinden. Als dan bovendien geen goede error message is geïmplementeerd en de opmerkingen tussen de regels van de code ook niet meer informatie bieden dan: “Onbekend waarom dit nodig is, moet nog uitgezocht worden”, dan kan debuggen ineens heel frustrerend worden. En ja, helaas komt dit vaker voor dan je denkt.

Gelukkig werk je dan in een Scrumteam. Dit is mij goed bevallen, vooral het multidisciplinaire aspect. In een Scrumteam zitten niet alleen ontwikkelaars, maar ook de informatieanalisten en testers. Dit houdt de lijntjes kort. De analisten kunnen uitleggen wat variabelen in de business betekenen en helpen met het kiezen van een oplossing, welke voor de gebruikers het geschiktste is, de testers weten hoe je elk stukje code moet runnen, wat de uitkomsten moeten zijn en zij zullen meteen terugkoppelen als zij een fout hebben ontdekt.

De mogelijkheid tot snelle en goede communicatie, is zeker niet het enige mooie aan Scrum. Het geeft jou ook de kans de werkzaamheden van de andere functies mee te krijgen. Ik vind nu ontwikkelen erg leuk, maar merk dat informatieanalyse en testen ook heel interessant en uitdagend kunnen zijn. Het mooie van Scrum is dat niets je tegenhoudt om zelf ook multidisciplinair te worden. Het wordt heel gemakkelijk te leren van je teamgenoten met een andere discipline, een keer zelf een taak van een andere discipline op te pakken en uiteindelijk jezelf bijvoorbeeld een ontwikkelaar/tester te kunnen noemen. En daar zijn Calco’ers ten slotte goed in, blijven ontwikkelen.


Onze opdrachtgevers