De sprong in het diepe wagen

zonder IT-achtergrond als IT-professional
Naar overzicht

Een carrièreswitch van journalist naar IT’er? Vanuit een studie geschiedenis de IT in rollen? Het kan bij Calco, specialist in detachering, coaching en opleiding van IT-professionals. Jaarlijks starten daar maar liefst 300 nieuwe talenten, waarvan ruim 95 procent zonder IT-achtergrond. Zij wagen de sprong, worden klaargestoomd en gaan bij een Top 200-bedrijf aan de slag. Maar hoe is dat eigenlijk, om zo het diepe in te gaan?

 “Mijn eerste dag gedetacheerd bij een grote financiële dienstverlener vond ik ronduit spannend. Je weet dat je in een omgeving komt te zitten vol ervaren IT’ers, terwijl je zelf pas net komt kijken”, vertelt Maartje van Denderen, frontend developer bij Calco. “Maar het viel me eigenlijk reuze mee. Ik startte op mijn nieuwe werkplek in een groepje van 5 Calco-talenten. We kregen de eerste week gezamenlijk uitleg over de infrastructuur en andere zaken en mijn opdrachtgever wist precies wie ze binnen zouden krijgen. De Calco MasterClass had mij een goede basis gegeven. En bovendien: je moet het nu eenmaal in de praktijk leren.”

Pittig tempo

Iedere trainee start bij Calco met een twee maanden durende opleiding, om daarna 22 maanden bij een opdrachtgever aan de slag te gaan en on-the-job verder te ontwikkelen. “Je kunt na twee maanden natuurlijk niet alles weten”, lacht Lieke Toonen, docent bij Calco. “Maar de MasterClass heeft een stevig opgebouwd opleidingsprogramma met een pittig tempo. Je leert onder andere hoe een IT-landschap is opgebouwd, wat er nodig is om een applicatie te maken en wat de terminologie is.

Je leert de basis van IT en krijgt daarnaast volop training in persoonlijke vaardigheden, zoals presentatie skills en feedback geven. De meesten zijn verrast zoveel te kunnen leren in zo’n korte tijd.”

‘De meeste trainees zijn verrast dat je zoveel kunt leren in zo’n korte tijd’

Toch is het goed te doen, zegt ook Van Denderen. Ze startte in de zomer van 2016 bij Calco en maakte daarmee een carrièreswitch vanuit de journalistiek. “Ik was op zoek naar iets nieuws en vond de IT altijd al interessant. Ik had weleens websites gebouwd, maar wist er verder weinig vanaf. Tijdens de MasterClass bleek echter dat ik redelijk technisch ben. De technische IT-vakken, zoals programmeren, gingen me goed af. Vandaar dat er een functie in de hoek van software-ontwikkeling voor mij gezocht is.”

Stoffig imago

Het maken van de juiste match tussen de persoonlijke voorkeuren van de trainee, de rol in IT en het soort opdrachtgever is volgens Toonen een grote kracht van Calco. “We bekijken zo persoonlijk mogelijk welke mate van techniek iemand leuk vindt en wat zou passen.” Thomas Buiks kan dat beamen. Hij werkt nu bijna vier jaar bij Calco en voelt zich als teamleider datacenter bij één van de grootste Nederlandse verzekeraars als een vis in het water. “IT heeft misschien een stoffig imago. Maar het is ontzettend veelzijdig. Voor iedereen met analytisch vermogen is in de IT de juiste rol te vinden. Van organisatorische rollen tot technische jobs.”

Zoeken en ontdekken

De eerste maanden bij zijn opdrachtgever noemt Buiks vooral ‘zoeken en ontdekken’. “Maar dat past ook goed bij mij, ik kom het beste tot mijn recht als ik vrijgelaten word. Bovendien startte ik daar samen met een opleidingsgenootje van de MasterClass waar ik het goed mee kon vinden. Al snel hadden we overal in het bedrijf kennis gemaakt en konden we bruggen vormen tussen teams die normaal niet snel samen werkten. Ideaal.”

De meeste trainees zijn verrast dat je zoveel kunt leren in zo’n korte tijd’

Werken in een detacheringsconstructie vindt hij dan ook het beste van twee werelden. “Vooral de flexibiliteit ervan vind ik erg prettig. Je kunt je in 22 maanden absoluut hechten aan de opdrachtgever en alle collega’s daar, terwijl je door de begeleiding, technische meetings en andere events ook goed verbonden blijft aan Calco. Sterker, ik heb nog steeds regelmatig contact met mijn MasterClass-groepje van vier jaar terug. Dat is ook het leuke van werken in een jong bedrijf. Je zit allemaal in dezelfde levensfase.”

Een echte IT’er

Ook Van Denderen noemt het contact met gelijkgestemden een groot voordeel. “Eén keer per week lunchen we met de MasterClass Professionals binnen mijn bedrijf om up-to-date te blijven. En met de collega’s uit mijn woonplaats hebben we een app-groep om zo nu en dan af te spreken. Je zit in precies hetzelfde traject, dan is het toch leuk om ervaringen uit te kunnen wisselen.” Met regelmaat stellen Van Denderen en haar collega’s elkaar dan lachend de vraag: ‘Voel jij je al een echte IT’er?’. “Ik heb het gevoel nog veel te moeten leren. Maar nu ik een tijdje terug zelfs met een groepje collega’s naar een heuse hackathon ben geweest, kan ik voorzichtig stellen: Ja, ik begin mij al echt een IT’er te voelen.”


Onze opdrachtgevers