De spanning van het 'demo effect'

Wat kan er nu nog mis gaan?
Naar overzicht

Ik ga vaak naar Meetups, kennissessies en conferenties en daar zie ik vaak demo's. In een demo wordt gedemonstreerd hoe je bepaalde nieuwe technologie of een handige plug-in gebruikt. Erg handig en leuk om zoiets in werking te zien!

Aangezien het meestal technische sessies zijn waar ik naar toe ga, wordt er ook wat code geshowd. Praten over code kan ervoor zorgen dat je de concepten begrijpt, maar als je de code in actie ziet, snap je pas echt wat er gebeurt. Vaak wordt dat gedaan in rap tempo - dus tijd om te code te doorgronden heb je niet - maar door zo’n demo wordt het tóch een stuk minder abstract. Daarnaast is het ook interessant om te zien: hoeveel code is er nodig? Ziet het er ingewikkeld uit? Zou ik dit ook kunnen?

Demo's op de werkvloer

Demo's worden niet alleen gegeven voor het overdragen van kennis, maar ook voor het echte werk: om aan de stakeholders(belanghebbenden) te laten zien waar je als team aan gewerkt hebt.

Het komt dan ook regelmatig voor dat ik, of één van mijn collega's een demo geeft aan het einde van de sprint. Dit is het doel waar we twee weken hard aan hebben gewerkt: werkende software!

Het hele doel van een demo is dat je aantoont dat iets werkt. Je hebt de code honderd keer getest, de automatische tests slagen allemaal; wat kan er nu nog mis gaan?

Het demo effect

Je snapt dat het daarom erg fijn is als een demo lukt. Het hele doel van een demo is dat je aantoont dat iets werkt. Je hebt de code honderd keer getest, de automatische tests slagen allemaal; wat kan er nu nog mis gaan?

Maar vaak, vlák voordat iemand begint met het geven van een demo, mompelt iemand iets over het 'demo effect'. Vorige week hoorde ik zelfs; ‘Laten we hopen dat de demo goden ons goed gezind zijn’. Developers die geloven in demo goden; het moet niet gekker worden! De reden hiervoor? Demo's gaan verrassend vaak verkeerd. Het lijkt dan net alsof alles perfect volgens plan werkt, tótdat je het aan publiek gaat laten zien.

Op UrbanDictionary.com staat een mooie definitie van het 'demo effect':

The fact of a device always working perfectly, except when demonstrated before an audience'

'Something unexpected that goes wrong only when someone else than just oneself is seeing'

Why? Why are you doing this to us, oh Demo Gods?!

De reden waarom demo's mis gaan? Omdat je in een andere omgeving werkt bijvoorbeeld. Zo gaf ik laatst een demo en gebruikte ik hiervoor de test omgeving van onze applicatie. Op verzoek probeerde ik nog wat extra's en gebruikte daarvoor een bestand dat lokaal was gegenereerd. Helemaal niet vreemd dat het niet werkte. Maar wel jammer dat ik me dat pas bedacht nadat de demo was afgelopen.

Een ander voorbeeld: we gaven een demo en juist op dat moment lag een andere applicatie er even uit. Met als resultaat dat onze applicatie niet goed werkte. Dit is een klassiek voorbeeld van het demo effect.

Andere redenen waardoor demo’s mis kunnen gaan zijn bijvoorbeeld dat er tijdelijk iets uitstaat of dat de wifi niet goed werkt. En uiteraard kan de spanning van het presenteren ook een rol spelen.

Wat kan er nu nog mis gaan?

Ik ben me nu aan het voorbereiden op het geven van een demo aan een grote groep collega's. De demo zal plaats vinden in een grote zaal waar mijn scherm maar liefst in tweevoud op de muur geprojecteerd zal worden! Best spannend dus, maar ik heb alles goed voorbereid door meerdere keren te testen of alles werkt. Ik merkte dat ik mezelf net -heel onschuldig- afvroeg; wat kan er nog mis gaan?

Onze opdrachtgevers