De opleidingsperiode

Naar overzicht

In mijn vorige blog vertelde ik over mijn beslissing om een carrière in de accountancy te verruilen voor eentje in de IT. Nu wil ik graag vertellen over wat er daarna is gebeurd: wat gebeurt er nadat je een handtekening hebt gezet onder je contract bij Calco?

Pauze

Twee weken voor het officiële einde van 2017 sloten de deuren van het accountantskantoor waar ik werkte zich voor het laatst achter mij. Op 2 januari zou mijn MasterClass avontuur beginnen. Ik kon dus heel even genieten van een welverdiende pauze tussen twee banen door. Die vrije periode heb ik gebruikt om veel tijd door te brengen met vrienden en familie en om mijn zakelijke garderobe eens op te frissen. Een beter excuus om te shoppen dan: “Ik moet me echt representatief kleden!” bestaat bijna niet.

De eerste dag bij Calco

Vol goede moed én in een gloednieuwe outfit, reed ik die eerste dag naar het hoofdkantoor van Calco in Maarssen. De eerste dag bestaat uit veel praktische zaken: je krijgt je laptop, je controleert of je inloggegevens werken, gaat op de foto en leert de weg door het gebouw kennen. Daarnaast ontmoet je alle mensen die tegelijk met jou starten.

Dat schept meteen een band, want je staat allemaal voor dezelfde spannende uitdaging en hebt allemaal geen IT-achtergrond.

Crash Course!

De eerste twee weken van de MasterClass (het blok dat, zeer treffend, ‘Crash Course’ wordt genoemd) leer je je groepsgenoten al snel goed kennen. Je leert samen de rollen binnen de IT kennen, helpt elkaar bij (groeps)opdrachten en viert samen pauze. Daarnaast zijn er de lessen in persoonlijke vaardigheden, waarvoor het soms nodig is om je kwetsbaar op te stellen en een kant van jezelf te laten zien die je misschien niet dagelijks laat zien. De Crash Course is behoorlijk intens, ik was ‘s avonds steeds heel blij mijn bed te zien. 

Bootcamp!

In het tweede blok van twee weken, de ‘Bootcamp IT Architecture’, meng je je tussen alle andere MasterClass Professionals. Er is meer eigen tijd, waardoor je vanaf nu zelf je planning moet beheren. Ook word je vanaf dit moment ingedeeld in één van de scrumteams, waarmee je dagelijks een stand up hebt. Tijdens deze stand-up neem je een kwartiertje de tijd om met zijn allen te bespreken wat je de dag ervoor hebt gedaan, wat je de komende dag gaat doen en waar je hulp bij zou kunnen gebruiken. Zo raak je gelijk vertrouwd met het scrumproces. 

De tweede helft

De laatste vier weken van je opleidingsperiode heb je nog meer vrijheid in je schema. Je studeert zelfstandig voor je certificaten, oefent het scrumproces door je rol in te nemen bij het ontwikkelen van de ‘Scrumapplicatie’, bent misschien al wel bezig met jouw voorbereiding op een inzet of stort je volledig op het organiseren van het leukste maandelijkse MasterClass uitje ooit! Ook tijdens deze periode ben je nog volop bezig met je persoonlijke vaardigheden. Zo leer je onder andere welk gedrag jij vertoont als je met een groep een doel probeert te bereiken, denk je na over wat je misschien anders zou willen aanpakken en over hoe je dat zou kunnen doen.

En wat gebeurt er daarna?

Met een beetje geluk stroom je na de opleidingsperiode direct door naar een inzet. Zo niet, dan hoef je ook niet te treuren, want eerlijk: hoe vaak in je leven krijg je nou de kans om je fulltime te focussen op je ontwikkeling? Je kunt je in die extra tijd storten op het halen van certificaten en het ontwikkelen van de scrumapp. Misschien zie je het wel zitten om een tijdje Agile coach te zijn? Die inzet komt vanzelf wel en jij bent dan maximaal voorbereid! Daarnaast is het geen straf om je nog iets langer op het gezellige hoofdkantoor te begeven, ik denk nog heel vaak met een klein beetje weemoed terug aan hoe leuk die tijd was. 

Enthousiast geworden door mijn blog? Lees de vacature van de MasterClass eens door en misschien ben je binnenkort wel mijn collega!
Onze opdrachtgevers