De IT-wereld door de ogen van een vakkenvuller (II)

Naar overzicht

Daar zat ik dan, in Portugaal, een klein kantoorpand, aan de rand van een metrolijn.“Portugaal, vlakbij Rhoon, vlakbij Rotterdam”. Zo heb ik vaak moeten uitleggen. Denk een klinker weg en je zou je in een exotischer oord wanen.

Portugaal was ooit de thuisbasis van de Royal Burger Group, een organisatie die zich voornamelijk bezighoudt met havenagentschap. Kort, maar krachtig gezegd; een schip komt aan in een haven en heeft verschillende diensten nodig, een ankerplaats, brandstof, overnachting voor de crew, etc. Een lokaal agentschap werd hiervoor in geschakeld, wel zo makkelijk voor de kapitein. Ergens is er een afsplitsing geweest en tegenwoordig regelt een joint-venture genaamd ‘S5’ de wereldwijde financiële afhandeling tussen agentschappen en expediteurs.

In mijn vorige blog schreef ik over mijn tijd bij Albert Heijn en hoe ik – toen ik nog een vakkenvuller was – naar de IT-wereld keek. Zoals gezegd, wilde ik na de Albert Heijn wat anders en dat heb ik geweten ook. Nu zat ik in een net iets te strak pak te wachten op mijn sollicitatiegesprek.

Ik solliciteerde voor een functie als Financial Controller. Na mijn jarenlange carrière bij Albert Heijn voelde ik mij nu als een bokser die gedwongen werd om in een tutu het Zwanenmeer te dansen. Afijn, uit de comfortzone dan maar en hopen dat m’n pak heel blijft.

Uiteindelijk viel het reuze mee, ik was blij dat ik de keuze had gemaakt. Het was een echte kantoorbaan en na een pittige introductieweek wat hoofdzakelijk bestond uit het doorwerken van oude administratie (en kijken of je fouten kon oppikken) kon ik aan de slag. Ik heb enorm veel gelachen. Het was dan wel niet vergelijkbaar met de grootgrutter waar ik voor heb gewerkt, maar mensen waren niet op hun mond gevallen.

Er was een wereld leuker dan de financiële, de IT-wereld!

Na een jaar verhuisden we richting de Waalhaven in Rotterdam. Mijn functie bleef hetzelfde, maar het team was flink gegroeid, wat een leuke dynamiek met zich mee bracht. Tijdens die maanden bij de haven, kwam ik weer in aanraking met IT. Waar IT tijdens mijn tijd bij de Albert Heijn vooral een plezier of een handigheid was, maakte ik nu kennis met een IT-omgeving die speciaal ontworpen was en waar nog veel aan moest én kon gebeuren. De Brown-paper sessies (interactieve sessies waarbij je een proces in kaart brengt, inzichtelijk maakt en kijkt waar het beter kan), Excel modellen, meedenken met functioneel design (een ontwerp waarin beschreven wordt hoe de applicatie eruit komt te zien). Er ging een wereld voor me open. Er was een wereld leuker dan de financiële, de IT-wereld!

Ik wilde graag de stap maken richting de meer operationele kant en het meedenken, helaas was er destijds geen ruimte of mogelijkheid bij de haven. Echter, bleef het gevoel lonken.

Ik besloot uiteindelijk om de haven en zijn fantastische mensen gedag te zeggen. Ik heb veel geleerd in de tussentijd en hoewel ik het altijd zonde vond dat ik niet naar de universiteit ben gegaan na de middelbare school, kwam de ervaring die ik bij de Albert Heijn had opgedaan altijd van pas. Ik besloot om de IT-kant op te gaan en hiervoor de menselijke kant op te zoeken, de sturende kant die me in de haven zo aansprak. Ik had geen IT-achtergrond en besloot op een blauwe maandag te Googelen naar ‘IT Traineeship’ en zo geschiedde.

Disclaimer: Oh ja, en er is natuurlijk helemaal niks mis met de financiële wereld.

Onze opdrachtgevers