De IT-wereld door de ogen van een vakkenvuller (I)

Naar overzicht

Zoals het overgrote deel van de jongeren van mijn leeftijd werkte ik vanaf mijn 16e levensjaar bij een supermarkt. Het was ik en de eindeloze hoeveelheid lege vakken, drie of vier avonden in de week.

Zes kilometer heen en terug op de fiets. ’s Avonds kreeg je je eten voorgeschoteld en daarna deed ik geen huiswerk, maar was het knokken geblazen, met mijn broers, voor een paar uur computeren. In het ‘de Deugd’ huishouden werd dit al snel pragmatisch opgelost door met een urenschema te werken, al zou je net zien dat je halverwege een ‘level’ al weer je biezen moest pakken.

En dat was jarenlang de IT-wereld voor mij. Spelletjes spelen, wat websites en forums bouwen, knutselen met HTML in kladblok en mijzelf verkneukelen bij de inhoud van de nieuwe MediaMarkt folder.

“Awesome, een hardeschijf met 80gb. Wellicht kon ik eindelijk stoppen met het inpakken van bestanden in WinRar.”

Ik was niet bezig met de implicaties van IT. IT was voor plezier of een handigheid, niks meer en niks minder. Tijdens Informatica rondde je zo snel mogelijk je opdrachten af, om dan stiekem een half uur te hartenjagen met je buurman. Twee uur later stond je dan weer in je vakkenvullerpak het melk bij te vullen en halverwege de avond reed je dan vloekend met een half klamme vlaflip in je linkerschoen richting huis, waarna hetzelfde ritueel zich weer voltrok. Het eten zo snel mogelijk naar binnen, per slot van rekening moesten de ‘Russkies‘ uit Europa geknikkerd worden. Red Alert 2 wacht op niemand.

Ik had ambitie en wilde het grote bedrijfsleven in.

Wat jaren later had ik een idee wat ik wilde gaan doen; supermarktmanager. Mijn vrienden kunnen er nog steeds om lachen, maar mijn tijd in de supermarkt was goed voor me geweest. Ik was gepromoveerd, mocht wat avonden leiden en tegelijkertijd werd er ook nog eens gezocht naar nieuwe managers.  “Ik kan zo doorrollen!”

De voorwaarde was wel dat ik een duale opleiding Small Business & Retail Management zou volgen. “Geen probleem!”

- In Arnhem.

“Uuh.. geen probleem?”

Het leukste was het team aansturen en de processen zo aansturen dat alles naadloos op elkaar aansloot en we eerder naar huis konden. Voor iedereen die niet in de supermarktbranche gewerkt heeft is dit wellicht vreemd, maar op een drukke zaterdagavond is er niks beters voor een vakkenvuller dan een half uur eerder aan een gele pretcilinder in de kantine zitten.

De opleiding zelf ging me vrij gemakkelijk af en ook hier kwam IT stukje bij beetje om de hoek kijken. Het leukste waren de Excelopdrachten. Ik raad iedereen aan om een keer een ‘Campingboekingssysteem’ te maken, uren tijdverdrijf tot in de late uurtjes.

SPSS, bevond zich aan de andere kant van het spectrum, het enige wat ik kan zeggen is dat een klamme vlaflip in de schoen prettiger is.

Fast forward naar vier jaar later.

Small Business & Retail Management diploma op zak, ik had wat andere winkels gezien, maar het supermarktwezen begon me te ontgroeien. Ik had ambitie en wilde het grote bedrijfsleven in.

Op naar de haven van Rotterdam!

Onze opdrachtgevers