De ene IT'er is de ander niet

Naar overzicht

Veel aankomend IT’ers zijn erg nieuwsgierig welke kanten je op kunt binnen de IT. En geloof me, dat zijn er nogal wat. Dat beperkt zich niet alleen tot programmeur. Het zijn er zoveel dat ik ze niet eens allemaal op zou kunnen noemen en daarnaast is elke rol binnen elk bedrijf en elk project weer anders. Verder zijn er 100 verschillende namen voor dezelfde werkzaamheden maar hebben sommige personen met dezelfde functie een heel andere verantwoordelijkheid. Kortom, er is soms geen pijl op te trekken. Daarom leek het mij leuk om de functies om mij heen te omschrijven. Hopelijk geeft dat een wat duidelijker beeld van de IT-wereld. Ik ben gaan graven in ons personeelshandboek en daar heb ik een hele lijst met functies gevonden. De interessantste zal ik daar uit halen.

Zo heb je een tester, test analist, test coördinator, test consultant en test manager. Een tester is voornamelijk een uitvoerend tester, hij voert testscripts uit en test de applicatie. Kortom, gestructureerd proberen de applicatie kapot te maken voordat de gebruiker dat doet. Een test analist denkt na over de testaanpak en schrijft de testscripts (en voert die ook vaak uit). Een test coördinator overziet de praktische testzaken binnen een project, en test ook zelf vaak vrolijk mee. Een test manager is verantwoordelijk voor alle testers en testactiviteiten binnen zijn afdeling.

Daarnaast heb je beheerders; beheerders zijn ervoor verantwoordelijk om applicaties/systemen die op dit moment in productie draaien, draaiende te houden. Bij InTraffic doen wij derdelijns support. Dat betekent dat als de eerste en tweedelijns support er niet uitkomen, InTraffic wordt ingeschakeld… dan is het dus echt goed mis.

Dat betekent dat als de eerste en tweedelijns support er niet uitkomen, InTraffic wordt ingeschakeld… dan is het dus echt goed mis.

Verder heb je de programmeurs/ontwikkelaars, technisch specialisten en technisch ontwerpers. Deze mensen zijn verantwoordelijk voor het daadwerkelijke kloppen van de code, advies geven over en het ontwerp maken van de systemen. Deze functies overlappen elkaar soms wel. Zo zie ik in het team waar ik nu bij betrokken ben dat de ontwikkelaars zelf ook ontwerpen.

Ten slotte heb je de wat meer ‘bedrijfskundige’ functies, zoals projectleider, project support, scrum master. Een projectleider of projectmanager is iemand die verantwoordelijk is voor het succesvol realiseren van een project. Een projectleider realiseert het project door het coördineren van het project en/of aansturen van projectmedewerkers, het projectmanagement. Project support zorgt ervoor dat de praktische zaken van projecten worden geregeld, zoals het documentenbeheer. Een scrum master is gewoon een projectteamlid en hij/zij begeleidt/helpt het team door te zorgen dat het juiste scrumproces gevolgd wordt.

Dit was het tipje van de sluier als het aankomt op de verschillende functies en rollen binnen de IT, maar er zijn er nog veel meer! Wil jij meer weten over Calco of de IT? Leuk! Ik ben te vinden op Twitter en LinkedIn.

Onze opdrachtgevers