De eigenschappen van de IT'er van nu

Meer dan alleen een passie voor computers
Naar overzicht

De IT heeft voor veel mensen nog een stoffig imago. Zo wordt er vaak gedacht dat IT’ers urenlang alleen in een donker kamertje achter hun pc zitten. Niets is minder waar. IT is een dynamisch en innovatief vak. En de IT’er van nu moet over meer vaardigheden beschikken dan alleen analytische skills. Communicatieve vaardigheden en proactiviteit worden steeds belangrijker. Dat zien we zeker terug bij Calco, specialist in detachering, coaching en opleiding van IT-professionals. 

“Het IT-vak is de laatste jaren sterk veranderd en behelst inmiddels meer dan alleen programmeren. Sterker nog, het is vaak het hart van de organisatie. Bijna alle processen worden tegenwoordig ondersteund door IT en er wordt veel gedigitaliseerd”, vertelt Lotte Wilmer, recruiter bij Calco. “Van het nadenken over procesondersteuning tot het daadwerkelijk maken van applicaties, programma’s of systemen. De eigenschappen van de nieuwe IT’er gaan dus verder dan alleen een passie voor computers."

Geen IT-achtergrond

Jaarlijks starten bij Calco zo’n 300 nieuwe talenten, waarvan ruim 95 procent geen IT-achtergrond heeft. “Van bedrijfskunde tot psychologie en van piloten tot biomedische wetenschappers. Iedere achtergrond brengt weer iets anders mee. Zo zijn mensen die geschiedenis hebben gestudeerd vaak goed in het tot de kern samenvatten van veel informatie. Terwijl iemand die psychologie heeft gestudeerd het vaak heel leuk vindt om na te denken over wat de klant precies wil en waarom”, zegt Wilmer.

Maar er zijn natuurlijk ook overeenkomstige eigenschappen. Eigenschappen die de Calco-IT’er definiëren. Wilmer: “Iemand moet natuurlijk analytische vaardigheden hebben. Maar we zoeken juist talenten die daarnaast ook enthousiast en energiek zijn. Die gemotiveerd en proactief zijn. Jongeren die communicatief vaardig zijn en het verschil kunnen en willen maken. Maar bovenal moet een nieuw talent leergierig zijn.”

‘We zoeken talenten die naast analytisch ook enthousiast en energiek zijn’

Intensief en pittig traject

Het Traineeship Calco MasterClass start met een twee maanden durende opleidingsperiode, om daarna 22 maanden bij een opdrachtgever aan de slag te gaan en on-the-job verder te ontwikkelen. “Tijdens de opleidingsperiode leer je in een hoog tempo de basis van IT. En daarnaast steken we veel tijd in het trainen van persoonlijke vaardigheden”, vertelt Mirjam Heek, docent soft skills bij Calco.

“Klantgerichtheid, proactiviteit en communicatieve vaardigheden zijn een veel grotere rol gaan spelen in de IT. Vandaar dat je bij ons communicatietechnieken leert, jezelf leert kennen en leert presenteren. Je leert gericht feedback geven, samenwerken en invloed uitoefenen. Het is een leuk, intensief en pittig traject. We geven veel feedback tijdens de trainingen en dat kan je nieuwe inzichten geven over jezelf, hoe je overkomt en hoe je met anderen omgaat. Je leert er dus veel van!”

Passie voor puzzelen

Jens Leenders, trainee bij Calco, kan dit beamen. “Het was wel even wennen, weer terug in de schoolbanken. Maar ik heb in korte tijd veel geleerd. Zelf heb ik bewegingswetenschappen in Maastricht gedaan. De IT is wel even iets anders”, lacht Leenders. “Maar de begeleiding tijdens de opleiding was goed en professioneel. Bovendien was de klas waarin ik startte prettig klein en iedereen had dezelfde missie. Dat verbindt.” 

Om IT leuk te vinden hoef je geen diehard techneut te zijn, aldus Leenders. “De IT is ontzettend dynamisch en innovatief. Het vak ontwikkelt zich snel. Je moet snel kunnen schakelen en continu zoeken naar nieuwe oplossingen. En je moet het leuk vinden om te puzzelen. Zelf houd ik ervan om de hele dag met cijfertjes bezig te zijn. Maar IT gaat ook over de business en wat gebruikers willen.”

‘Vaak ben je al meer met IT in aanraking gekomen dan je zelf denkt’

Breed vak

“IT is inmiddels zo’n breed vak dat het voor veel studenten moeilijk voor te stellen is wat je er allemaal in kunt doen”, legt Wilmer uit. “Mijn advies? Praat vooral veel met mensen die je kent. Wat doet een business analist? En een tester? Vaak ben je al meer met IT in aanraking gekomen dan je zelf denkt. Zo had ik in een vorige baan al eens een handleiding geschreven voor een administratief systeem en nagedacht over wat er beter kon. Wat blijkt? Het is een typisch voorbeeld van functioneel beheer. Daar was ik zelf nooit op gekomen.”

Een carrière in de IT moet je volgens Wilmer vooral starten met een open blik. “Sta open voor wat de IT allemaal te bieden heeft. We nemen bij Calco namelijk niet aan op een specifieke functie, maar voor het traineeship in het algemeen. Tijdens de eerste weken gaan we samen met jou kijken wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Zo komen we erachter welke rol bij je past. Onze kracht is dus juist het maken van de match tussen talent en functie, nadat we je de eerste maanden beter hebben leren kennen. Mijn overtuiging is dat we altijd de juiste plek voor je weten te vinden.”

Wil je meer weten over werken bij Calco? Bekijk dan het unieke IT-traineeship bij Calco. 

Onze opdrachtgevers