De een na laatste akte

Naar overzicht

“Gedver, toch weer niet zo’n technisch onderwerp?”, zal je denken. Nee zeker niet! Los van een passend sluitstuk, 'de kers op het figuurlijke toetje', 'de apotheose', schrijf ik deze blog over mijn visie voor een gezonde carrière binnen de IT.

Laten we eerst de grote olifant in de kamer benoemen. Zonder Calco zat ik nu niet op deze plek. Ik wil zeker niet overkomen alsof ik nu al tweeëntwintig maanden een roze bril op heb, of in het geval van Calco een donkerblauwe, maar het is wel goed om even stil te staan bij de manier waarop je uit de startblokken geschoten bent bijna twee jaar geleden.

Met die figuurlijk klamme vlaflip van de Albert Heijn nog in je schoenen (zie mijn blog: de IT-wereld door de ogen van een vakkenvuller pt.1) en vers van de machismo-rots uit de haven van Rotterdam (zie mijn blog: de IT-wereld door de ogen van een vakkenvullen pt.2 ) was het verschrikkelijk spannend: Een nieuw werkveld, een nieuwe organisatie, een traineeship en een plaatsing bij een grote organisatie.. Niet iets wat in de koude kleren gaat zitten. 

Terugblik op de afgelopen twee jaar

Na twee jaar kan ik iedereen vertellen dat ik niet alleen de open deur aangereikt kreeg, maar al met twee voeten aan de andere kant stond. De opleiding bij Calco zorgt voor genoeg ammunitie en zelfvertrouwen om na de eerste deur vervolgstappen te zetten richting die volgende opening: mijn inzet bij ABN AMRO.

De rode draad van mijn tijd binnen ABN AMRO is toch wel het enorme mogelijke spectrum waarin je je kan bevinden. Naast de complexe organisatie van een groot bedrijf, iets waar je bij Calco al snel geplaatst wordt, komt je functie vaak met een enorme lijst aan mogelijkheden. Zo geniet ik zienderogen van ‘het nieuwe werken’ in mijn functie en de vrijheid die ik heb om mijn eigen functie in te delen. Zeker als scrum master ben je niet gebonden aan een bepaalde sleur. Dit brengt het voordeel met zich mee dat je je snel kan verbinden met mensen, onderwerpen of onofficiële projecten. Uitdagingen zat! Het nadeel is tegelijkertijd ook de hoeveelheid van deze uitdagingen, meer dan eens heb ik mijn vingers gebrand aan extra curriculaire activiteiten. Deze kunnen veel tijd gaan kosten en half klaar is natuurlijk niet af. Ik heb mijn portie late avonden gehad.

Ik kan iedereen aanraden om snel te beginnen met het aftasten van het raamwerk waarin jouw functie zich bevindt. Het zorgt voor een groot netwerk waarin jij makkelijk kan schakelen of op zoek kan gaan naar extra uitdagingen. Wees niet bevreesd om toch eens even over die schutting heen te kijken!

“Je mag fouten maken, zolang je er maar van leert.”, “Neem risico’s.”, “Fail Fast.”

Allemaal mantra’s om mensen uit hun comfortzone te halen, maar vaak resulteert dit toch niet in het gewenste gedrag. Waarom? Allereerst, zijn de begaande paden lekker veilig, waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Daarnaast blijven het vaak ook maar woorden en zie je terug dat bij een ‘Risk gone bad’ je oren toch flink gewassen kunnen worden.

Wellicht ‘spuit 11’, maar toch zeker waard om aan te geven zijn de twee oorzaken die hier aan ten gronde liggen:

  1. Communiceer blijvend met je stakeholders, collega’s en management;
  2. Manage de verwachtingen van mensen om je heen.

Heb deze onder de knie en de impact van een falende poging daalt. Negen van de tien issues, in mijn werkveld, zijn hier mee vaak opgelost. Doe dit ook gewoon ‘face-to-face’, e-mail of WhatsApp biedt absoluut geen relaas. Die kop koffie mitigeert vaak al een heleboel.

Wellicht denk je nu “Dank je wel Captain Obvious, gesneden koek, ik kom er wel.”, maar voor mij is het duidelijk. Ik heb via Calco een kans gekregen, deze aangepakt en ben met een verschrikkelijk grote rugzak bagage door de deur heen gelopen, zij het op een loopband à la Schiphol.

Zo ben je toch stiekem sneller op locatie dan lopend.

Maar ten alle tijden ‘Mind your step”.

Onze opdrachtgevers