De dag van Lisette Schönhage

Een dag meelopen met...
Naar overzicht

Hallo! Ik ben Lisette Schönhage

Op dit moment ben ik MasterClass Professional bij Calco. De eerste maand doorlopen we allemaal het kernprogramma en ILO (IT landschap in organisaties), waarin we in sneltreinvaart de basis van IT meekrijgen. Daarna volgen we ieder een eigen specialisatie. Zelf heb ik onder andere de Java-, Prince2- en vooronderzoekspecialisatie gedaan. 
Wanneer het tijd is om op inzet te gaan, blijf je een MasterClass Professional maar ben je werkzaam in een specifieke functie bij een van de opdrachtgevers. Zo is een collega van mij nu bijvoorbeeld ‘Information Technology Advanced Beginner-Operations Engineer’. Een mond vol inderdaad.

8:20 uur - De werkdag begint!

Nog voordat ik naar mijn werkplek ga, pak ik een groot glas rooibosthee. We hebben verschillende ruimtes met flexwerkplekken. Ik wissel elke dag van ruimte zodat ik zoveel mogelijk mensen leer kennen. Ik heb vandaag geen deadlines, maar wel een algemeen doel: me voorbereiden op mijn inzet bij een grote bank in Praag binnenkort. Hiervoor ben ik mij aan het verdiepen in Data Management Platforms zoals Hadoop, een open source softwareframework voor opslag en verwerking van grote hoeveelheden data. Maar ook in wat een hackathon precies inhoudt, want dat ga ik daar organiseren. Daarnaast is mij door één van de docenten gevraagd om een online cursus over het Spotify Model te testen en te verbeteren, zodat deze binnenkort door MasterClass Professionals gevolgd kan worden. Ik ga mij vandaag dus vooral met deze twee dingen bezighouden.

08:30 uur - Daily Scrum

Maar eerst start ik de dag met het bijwonen van een Daily Scrum van één van onze Development Teams waarvoor ik ben uitgenodigd. We ontwikkelen met alle MasterClass Professionals een app via de Scrum-methode. De Development Teams houden elke dag een bijeenkomst van een kwartier waarin ze elkaar op de hoogte houden van hun werk aan de app, maar ook hun persoonlijke doelen zoals het behalen van certificaten. Ik ben zelf geen Developer maar Product Owner, wat inhoudt dat ik de taken beheer die de teams kunnen uitvoeren.

10:30 uur - Kennispresentaties

De sfeer bij Calco is super. De gemiddelde leeftijd is 27, waardoor je je makkelijk met elkaar verbonden voelt. Bovendien hebben we allemaal de switch naar IT gemaakt vanuit een andere studieachtergrond, voor mij Bouwkunde. Je zit dus tussen mensen die het leuk vinden wat ze doen en dat motiveert erg. Ook hebben we eens per maand een MasterClass-uitje waarbij je je collega’s goed leert kennen. Vorige maand deden we bijvoorbeeld een escape room.
Tijdens de koffiepauze hebben we het vaak over ons privéleven om elkaar te leren kennen. Vandaag neemt iedereen zijn koffie of thee mee het lokaal in voor kennispresentaties. Vrijwel elke week geven een aantal collega’s een kennispresentatie over actuele IT-onderwerpen. Dit keer staan de onderwerpen Adaptive Security, Pega en AutoIT centraal. De presentatoren hebben het leuk aangepakt door interactieve spellen in de presentatie te verwerken.

11:45 uur - Hadoop & Lunch

Ik ben me nu aan het verdiepen in Hadoop door me in te lezen en instructiefilmpjes te kijken. Zelfs wanneer ik individueel bezig ben met leren is het altijd fijn om met een collega te sparren over bepaalde onderwerpen.

Om 12:30 loop ik met een paar collega's naar de supermarkt iets verderop om lunch te halen. Er worden broodjes, dips en maaltijdsalades gehaald, maar ik ga voor de gerookte zalm met kruidenkaas. We gaan in de kantine zitten en bespreken elkaars weekendplannen.

14:15 uur - Meeting

s’Middags heb ik een meeting met de andere Product Owners. De nieuwste oplevering van de app moet online gezet worden, maar omdat we pas geleden met Git zijn gaan werken hebben we de hulp van collega Bram ingeschakeld. Git wordt door de Developers gebruikt om de aanpassingen die zij in
de code doen met elkaar te kunnen synchroniseren.

16:00 uur - Weekafsluiting

Elke vrijdag om 16.00 uur is de weekafsluiting, mijn favoriete moment van de week. Dit is het moment waarop alle MasterClass Professionals, een aantal docenten, accountmanagers en andere collega’s samen terugkijken op de week, maar we vieren ook het behalen van certificaten of inzetten. De accountmanagers geven updates over nieuwe bedrijven die zijn ‘binnengehaald’, of IT-trends die hen
zijn opgevallen. Vandaag werd er ook bekend gemaakt dat het volgende MasterClass-uitje een ouderwetse spellenavond op kantoor wordt, inclusief pizza en prijzen.

16:30 uur - Naar huis

Om half 5 loop ik de deur uit. Mijn colllega's zijn nu nog aan het borrelen op de vrijmibo, maar ik heb een vriendenweekend op de planning staan. Volgende week maar weer gezellig naborrelen met de collega's!

Onze opdrachtgevers