Dashboards

Naar overzicht

De vraag “wat voor werk doe je?” wordt bij mij meestal meteen opgevolgd door “maar wat houdt dat nou eigenlijk in?”. Dus vandaar deze blog met weer eens een kijkje in het werk van een BI Consultant bij PostNL. Een van de projecten waar ik nu mee bezig ben is het maken van een dashboard. Bij een dashboard denk je misschien meteen aan het dashboard in je auto, maar een dashboard is ook een vorm van het weergeven van informatie. Net als bij een dashboard in een auto geeft het de informatie weer die op dat moment van toepassing is en die je op dat moment nodig hebt om beslissingen te kunnen nemen.

Ik had voordat ik bij Calco en bij PostNL begon nog geen ervaring met het gebruik van een dashboard, laat staan met het maken ervan. Ik had mezelf dus heel wat aan te leren. Sinds kort wordt er bij PostNL ook gebruik gemaakt van een nieuwe tool om dashboards in te bouwen, dus het is voor alle collega’s weer even uitzoeken hoe alles werkt. In deze tool wordt er gebruik gemaakt van JavaScript, kennis die ik tijdens mijn opleidingsperiode bij Calco had opgedaan en die nu dus mooi van pas komt bij mijn inzet!

Even knippen en plakken is niet mogelijk. Je moet dus andere manieren vinden om toch dezelfde informatie te kunnen weergeven.

Waar moet je nu allemaal rekening mee houden bij het maken van zo’n dashboard? In dit geval bouw ik dit dashboard na van een bestaand dashboard dat in Excel is gemaakt. Hier loop je er tegen aan dat in Excel andere mogelijkheden zijn om informatie weer te geven dan in de tool waar ik mee werk. Dus even knippen en plakken is niet mogelijk. Je moet dus andere manieren vinden om toch dezelfde informatie te kunnen weergeven. Ook werk ik natuurlijk op een afdeling waar er verschillende dashboards en rapporten worden gemaakt, dan is het wel zo fijn als deze een beetje dezelfde “look and feel” hebben naar alle klanten toe. Genoeg dingen dus om aan te denken voordat je een dashboard kunt opleveren!

Heb jij ook zin om aan de slag te gaan met dashboards of in een van de andere functies in de IT? Voor vragen kun je contact met me opnemen via Twitter (Tess_Calco) of LinkedIn, of je kunt natuurlijk direct solliciteren via de site!

Onze opdrachtgevers