Carrière maken zonder opleiding?

Naar overzicht

Afgelopen maanden ben ik, Tjalle van Ditzhuijzen, begonnen in het traineeship MasterClass Potentials (waar je géén hbo/wo-diploma voor nodig hebt). En omdat veel mensen zich afvragen hoe dat nu eigenlijk werkt wanneer je geen vervolgopleiding hebt afgerond, is mij gevraagd om mijn ervaringen met jullie te delen. En dat doe ik graag!

Afgelopen jaren heb ik gezocht naar de juiste uitdaging om mijn carrière toch de boost te geven die ik zoek. Om verschillende redenen heb ik mijn opleiding niet kunnen afronden en zoals bekend, maakt dat het niet altijd makkelijker om een geschikte baan met perspectief te vinden. Ik ben er altijd vanuit gegaan dat ik mijn studie economie zou afronden en vanuit die opleiding een mooie baan zou vinden. Maar ineens bleek dit niet meer tot de mogelijkheden te behoren en moest ik keuzes maken. Hoe kan ik toch carrière maken zonder een afgeronde vervolgopleiding?

Na wat omzwervingen in verschillende richtingen ben ik er bij neckermann.com achter gekomen dat ik IT gerelateerde werkzaamheden erg leuk vind. Het analyseren van complexe vraagstukken, communiceren met verschillende bedrijfsonderdelen en er zorg voor dragen dat de klant optimaal bediend wordt, zijn hier groot onderdeel van. Ik was enorm verrast toen ik zag dat Calco een traineeship aanbiedt voor ambitieuze jongeren zonder vervolgopleiding. Ik heb kort even gebeld of dit echt klopte, gesolliciteerd, de test gemaakt en een sollicitatiegesprek* gehad met twee recruiters. Twee weken later begon ik als MasterClass Potential bij Calco. Inmiddels ben ik 3 maanden ingezet bij Nationale Nederlanden als PMO/ketencontroller en mag ik elke dag nog meer leren. 

Het traineeship

In de eerste twee maanden volgt iedereen een opleiding. Deze opleiding was voornamelijk in de eerste maand erg pittig, je leert in een rap tempo alle facetten waar IT mee te maken heeft. Zo ben ik er achter gekomen dat analyseren en het overzicht bewaren meer bij mij past dan ver de diepte in gaan, zoals bij programmeren. Blijkbaar hebben ze dat bij Calco op kantoor ook gezien, want nu ben ik ingezet als PMO (Project Management Ondersteuner), waar ik naar hartenlust cijfers kan analyseren en steeds meer complexe vraagstukken mag oppakken. Het mooiste aan de periode bij Calco vind ik de persoonlijke ontwikkeling, daar wordt naast de inhoud van de IT veel aandacht aan besteed. Zo leer je wat voor persoon je bent, wat je interessant vindt. Maar ook hoe je omgaat met mensen die er anders instaan dan jij.

Mijn inzet

Mijn tijd bij Nationale Nederlanden is tot nu toe nogal een rollercoaster geweest. De eerste twee weken liep ik mee met de projectcontroller waarvan ik de taken over ging nemen. Na twee weken nam ik het stokje over en vanwege reorganisaties werden steeds meer taken aan mijn lijst toegevoegd. Ik word continu uitgedaagd en verveel me geen moment.

Wat mij enorm verrast heeft, is dat er naast het hoge verwachtingspatroon ook een reële kijk op mijn ontwikkeling is. De managers waar ik taken voor uitvoer nemen de tijd om mij te voorzien van feedback en elke dag leer ik mijn taken beter uit te voeren.

Wat ik exact doe als PMO is wat lastiger in een kort verhaal samen te vatten. Het komt erop neer dat ik project management ondersteuner ben, maar ook ketencontroller. Ofwel ik voorzie de managers van ‘actuals’ en stel met hen ‘forecasts’ op. Een voorspelling van wat de kosten komende periode zullen zijn en wat de kosten zijn geweest in de afgelopen periode. Het is af en toe moeilijk om in te schatten waar de prioriteit ligt. Ben je aan het controleren of ben je aan het ondersteunen? Ik ben nu druk mee bezig om daar een betere inschatting van te maken. Ook heb ik inmiddels te horen gekregen dat ze mij de komende maanden ook aan andere taken willen zetten. Wat dat exact is, weet ik nog niet. Wellicht dat ik jullie komende maanden op de hoogte kan stellen daarvan!

Ik kan mij voorstellen dat het nog lastig is om aan de hand hiervan een compleet plaatje te krijgen van wat ik nu exact doe. Mochten er nog vragen of andere opmerkingen zijn, kunnen jullie mij altijd via LinkedIn een berichtje sturen! Ik zal dan zo spoedig mogelijk een antwoord op jullie vragen geven. 

Meer weten over het traineeship van Tjalle? Bekijk dan onze vacature voor MasterClass Potentials

*Sinds 01-06-2017 wordt er gebruik gemaakt van een assessmentdag i.p.v. een sollicitatiegesprek.
Onze opdrachtgevers