Is studieachtergrond bepalend voor je toekomstige baan?

Naar overzicht

Toen ik op de middelbare school een studiekeuze ging maken, was het advies van mijn ouders: ga iets studeren wat je echt leuk vindt. Ik was op de middelbare school erg goed in biologie en wiskunde en ik sportte meer dan 6 keer in de week. Vanaf de vierde klas was het dus al een logische keuze dat ik Bewegingswetenschappen ging studeren, ik hoefde niet meer verder te kijken. Of ik een idee had wat ik wilde worden in de toekomst? Nee, geen idee.

Met de studie Bewegingswetenschappen had ik nog niet helder voor ogen waar ik zou willen werken. Mijn beeld was dat ik opgeleid zou worden om in het onderzoek, onderwijs of in de zorg aan de slag te gaan. Om te ontdekken of onderzoek goed bij mij zou passen, heb ik na mijn bachelor voor de Research Master Human Movement Sciences gekozen. Het analyseren van data, het aanleren van nieuwe technieken en het vinden van resultaten gaf mij veel energie. Ik ontdekte alleen dat ik wat dynamiek en uitdaging mistte in onderzoek. Men gaat er altijd van uit dat je een studie kiest en daar ook daadwerkelijk je carrière in voortzet, maar hoezo zou ik met Bewegingswetenschappen het onderzoek in moeten? Hoezo zou je met psychologie als psycholoog aan de slag moeten? Of met rechten de advocatuur in?

Zolang je krachten op de juiste plek worden ingezet, vindt iedereen zijn of haar plekje binnen de IT

Na mijn afstuderen besloot ik een carrière switch van onderzoek naar IT te maken. Waarom? Tijdens mijn studie heb ik veel in Matlab, R en SPSS gewerkt, waarmee ik met behulp van code data kon analyseren of data visueel weer kon geven. In mijn vrije tijd heb ik voor verschillende commissies filmpjes, posters, boekjes en websites ontworpen, ik vond het leuk om steeds een nieuw programma mezelf eigen te maken. Ik realiseerde me dat ik zowel in mijn studie als in mijn vrije tijd constant de technologie op zocht en dat IT de perfecte combinatie is tussen analytisch nadenken, dynamiek en uitdaging. De Calco MasterClass was een uitgelezen kans om vanuit een andere achtergrond de wereld van IT in te duiken.

Bij Calco heb ik ontdekt dat het niet gaat om wat je hebt gestudeerd. Het gaat om bepaalde capaciteiten die je hebt ontwikkeld, niet alleen tijdens je studie maar ook daarbuiten. En nog belangrijker, dat die capaciteiten uiteindelijk op de juiste plek worden ingezet. Als ik naar mijn collega’s kijk die een zelfde studieachtergrond hebben, sta ik versteld van de diversiteit aan functies die zij binnen de IT vervullen. Zo is Jens Leenders als DevOps Engineer ingezet, Ramon Aartsen als Data Scientist, Noortje Creemers als Applicatieconsultant en Julie Teeuwen als Change en IT Information Analist. Dit bewijst maar weer dat elk persoon uniek is en iedereen zijn eigen kracht heeft. Zolang je krachten op de juiste plek worden ingezet, vindt iedereen zijn of haar plekje binnen de IT. ‘

Meer weten over de Calco MasterClass? Stuur mij een bericht via LinkedIn.

Onze opdrachtgevers