Ben jij een IT-projectleider?

Naar overzicht

Ik stond 16 april op de carrièrebeurs voor Calco. Iets wat ik nog nooit gedaan had, maar wat een ervaring en wat een drukte! Ik heb veel mensen gesproken en vertelde vooral mijn eigen verhaal aan de bezoekers; hoe ik september 2015 gestart was bij Calco en twee maanden later het ABN AMRO kantoorpand aan de Foppingadreef binnenstapte. Na uitleg over de insteek van de twee maanden opleiding bij Calco, waren mensen vooral benieuwd naar mijn functie en hoe ik mijn rol speelde als IT-projectleider. ‘Wat doe jij nou precies’, ‘Wat komt daar nu zoal bij kijken?’ en ‘Waar moet je verstand van hebben?

Het spectrum van IT-projectleider is enorm breed, niet alleen in rol, maar ook in kennis.

De vragen kwamen bij mij binnen, ze leken logisch. Ik wilde m’n mond opentrekken, maar tegelijkertijd kwam er geen geluid uit. Dit had ik niet verwacht. ‘Verantwoordelijk voor projectresultaat’ leek niet het goede antwoord en op de vraag waar je verstand van moest hebben, leek ‘Alles’ wellicht wat teveel lading te dekken. Het spectrum van IT-projectleider is enorm breed, niet alleen in rol, maar ook in kennis. Om deze blog een blog te houden en geen nieuwe ‘De ontdekking van de hemel’ te schrijven, zal ik vertellen wat ik de nieuwsgierige bezoekers uiteindelijk meegaf.

Als IT-projectleider ben je de spin in het web bij de intrede van een nieuwe applicatie, de aanleg van een nieuw stuk infrastructuur, een upgrade van software of ben je betrokken bij een business implementatie (denk aan nieuwe wet- en regelgeving en zelfs de creatie van een trainingsplan voor medewerkers!), etc.

In tegenstelling tot andere Calco-collega’s zit ik minder op de inhoud en meer in het schetsen van de juiste randvoorwaarden, het borgen van processen en procedures. ‘Heb je dan geen kennis nodig van het onderwerp?’ Ik vind van wel, dit maakt bijsturen en communicatie met de mensen in je team vele malen makkelijker. Hiernaast is het opdoen van kennis ook hartstikke leuk en interessant en geniet je daarnaast ook meer van je neergezette resultaat als je weet wat hier allemaal bij is komen kijken. 

Het meest belangrijke hierin zijn je soft skills, iets wat mijn werk echt fantastisch maakt.

“Top.. ‘Spin in het web’ en nu, hoe gedraag je je als spin in het web?”

Het meest belangrijke hierin zijn je soft skills, iets wat mijn werk echt fantastisch maakt. Ik ben elke dag volop bezig met communicatie, stakeholdermanagement, klantgerichtheid en resultaatgerichtheid. Dit vergt constante voorbereiding, scherpte, maar ook training in de vorm van cursussen en workshops. Als er problemen optreden moet ik weten wie welke rol speelt in mijn team, wat de beste vorm van communicatie is, wie ik waarbij moet betrekken en hoe ik met dit alles de focus op het resultaat en de klant houd. De specialisten in mijn team hebben alle kennis in huis, ik stuur bij, neem hindernissen weg en zorg voor een effectieve en efficiënte omgeving en optimale randvoorwaarden. Als projectleider moet je snel bij kunnen sturen. Vaak vergt dit ook kennis over de omgeving om het project heen; weten bij wie je kan aankloppen mochten er zich problemen voor doen. Dit vereist een gespreide focus, waardoor je naast je projectwerkzaamheden ook bezig bent met het opdoen van connecties en kennis.

Ik heb het in een eerdere blog aangegeven en keer op keer wordt dit bevestigd: dit is een enorm sociale functie!

Al met al een enorme uitdaging, want kennis kan je jezelf aanleren, maar werken aan je intrinsieke waarden en overtuigingen met betrekking tot je soft skills is een heel ander verhaal. Kom maar eens uit die comfortzone.

Ben je nou benieuwd naar de details ten aanzien van de bovengenoemde soft skills of heb je andere vragen over het projectleiderschap? Voeg me dan toe op LinkedIn en stel je vraag!

Onze opdrachtgevers