Ben ik developer, ontwikkelaar, programmeur of engineer?

Naar overzicht

Taal was belangrijk tijdens de opleiding journalistiek die ik heb gedaan. Als nieuwe IT'er vind ik het daarom interessant om te horen wat voor taal er in de IT wordt gebruikt. Het lijkt enorm te verschuiven en is ook trendgevoelig.

ICT of IT?

Voordat ik begon als IT-trainee, had ik het altijd over ICT. Wat bleek; de term ICT is not cool. Volgens NRC is er geen verschil tussen de termen IT en ICT en ik heb niks overtuigends kunnen vinden waaruit dit wel zou blijken. Maakt mij niet, ik ben cool en sindsdien zeg ik braaf IT ;)

SQL of sequal?

Een van de eerste dingen die we bij Calco leerden, was programmeren met de database taal SQL. Op Youtube video's hoorde ik dat mensen de afkorting SQL uitspraken als sequal, terwijl de docenten bij Calco het gewoon hadden over S-Q-L. Mijn medestudenten vonden dit allemaal niet boeiend, maar eenmaal ingezet bij mijn opdrachtgever was ik blij dat ik dit wist! Het heeft me namelijk onwijs geholpen toen ik -eenmaal aan het werk bij Delta Lloyd- met een collega sprak en hij het steeds over sequal had. Ik kon gelukkig direct meepraten. Later kwam ik trouwens dit interessante artikel tegen, waaruit blijkt dat S-Q-L misschien toch de officiële uitspraak is.

Blog 10

Scripten, coderen of programmeren?

Scripten hoor ik nooit iemand zeggen, terwijl dit lange tijd gangbaar is geweest voor het schrijven van scripttalen (zoals Javascript). Coderen hoor ik heel soms. Volgens het woordenboek betekent dit het intypen van code. Niet gek dat de term programmeren door de meeste mensen gebruikt wordt; het is meer alomvattend.

Mijn favoriet is trouwens code kloppen, omdat ik hierbij moet denken aan iemand die mega gepassioneerd lappen geniale code op een toetsenbord aan het intypen is. (Terwijl ik inmiddels uit de praktijk weet dat je soms beter een klein stukje, mooie heldere code kunt schrijven waar je goed over hebt nagedacht, don't worry.)

Developer, ontwikkelaar, programmeur of engineer?

Dan de vraag; ben je developer, ontwikkelaar, programmeur of engineer? Het wordt namelijk door elkaar gebruikt en het is per bedrijf wisselend hoe ze hun medewerkers noemen. Software engineer kom ik regelmatig tegen online, maar de term 'engineer' wordt in Nederland minder vaak gebruikt, omdat we de term 'ingenieur' gebruiken voor mensen met een technische natuurwetenschappelijke opleiding. Developer (de Engelstalige variant van 'ontwikkelaar') lijkt nu het meest gangbaar. Programmeur lijkt momenteel wat minder in trek, omdat dit over kan komen alsof je dan alleen programmeert. Terwijl je in de praktijk ook een heleboel andere dingen doet.

Heb je vragen of lijkt het je ook leuk om als developer/ontwikkelaar/programmeur/engineer te gaan werken? Ik geef graag tips! Mail me MvanDenderen@calco.nl.

Onze opdrachtgevers