AWS Transformation Day!

Naar overzicht

Als trainee bij Calco ben je altijd bezig jezelf te ontwikkelen tijdens je inzet! Robbin Posthuma, MasterClass Professional, heeft de AWS Transformation Day van Amazon bij mogen wonen. Lees zijn verhaal hieronder.  

Via NN volg ik de AWS Certified Solutions Architect cursus waar je leert om te gaan met het ontwerpen van applicaties en systemen op het Amazon Web Services (AWS) platform.Zodoende kreeg ik van mijn vrienden van Amazon een uitnodiging om naar de AWS Transformation Day te komen. Mijn eerste reactie was meteen: GAAF!

Maar, gaat mijn manager dit wel goed vinden... Nou ik kan je verzekeren, bij NN wordt dit zeker aangemoedigd. Zo gezegd, zo gedaan. Ik had me netjes aangemeld en een dag van tevoren kreeg ik een registratie code.

Bij aankomst in de congreshal in Nieuwegein bleek deze registratiecode het eerste obstakel voor velen te zijn. Het bleek toch maar weer lastig om een code op een touchscreen in te voeren... Gelukkig was ik mooi op tijd en kon ik rustig een plekje gaan zoeken in de Grand Hall.

Obstakel nummer 2: Waar is de Grand Hall?! Blijkbaar was de ingang van de Grand Hall ergens verstopt in een hoekje, zodat niemand hem kon vinden. Gelukkig eind goed, al goed. Nadat ik mijn plekje had gevonden begon de show. Ja show, want met alle lichteffecten en geluidinstallaties kun je het wel zo noemen. Heerlijk Amerikaans.

Een ander belangrijk en interessant punt was ‘Dare to fail’.

De ‘VP Innovation’ Paul Misener sprak ons toe over hoe men te werk gaat bij Amazon. Zoals zo vaak, was ook hier Agile the way to go, met wat ze zelf het “Two Pizza model” noemen (ofwel: heb nooit een meeting waarbij je meer dan twee pizza’s nodig hebt om iedereen eten te geven). Een ander belangrijk en interessant punt was ‘Dare to fail’. Heb lef om te falen. Van falen kan je weer leren. Of zoals Nelson Mandela het zei: “I never lose. I either win or learn”. Het laatste punt waar Misener mee kwam was dat Amazon ’Backwards’ werkt. En nee, ze zitten niet ineens achterstevoren op hun stoelen, maar ze schrijven een Press Release voordat ze überhaupt maar iets gebouwd hebben. Niet dat deze Press Release al wordt vrijgegeven, maar tijdens het proces kunnen ze er dan steeds op terugvallen over hoe het product zou moeten zijn.

Na Paul Misener kwamen nog 2 CTO’s van Royal Friesland Campina en Bynder het podium op, maar vooral om een salespraatje voor Amazon te houden. Toen was het tijd voor de main act! Peter Hinssen. Nooit van gehoord? Nee ik ook niet, maar deze Belg zorgde wel voor een van de boeiendste presentaties die ik in lange tijd heb gezien. Voortdurend op de gastspreker van de vorige Technische Meeting bij Calco, waar de keynote speaker over het effect van technologie op het dagelijks leven had, ging Peter dieper in op de exponentiële groei van technologie. Peter ging ook verder op wat bedrijven moeten doen om hier mee om te gaan; welke mindset is nodig, welk talent moet men hebben en hoe zou de bedrijfsorganisatie er uit moeten zien.

Na deze Keynote kwamen de Breakout Sessions, waarbij aanwezigen zich opsplitsten in kleinere groepen om andere presentaties bij te wonen. Meerdere ruimtes waren open voor verschillende presentaties van Amazon medewerkers en gastsprekers. Ik had besloten om te blijven in de Grand Hall en blij toe. Het ging daar over Artificial Intelligence (AI) en welke mogelijkheden Amazon daartoe biedt. Met Alexa, de spraakbesturing van Amazon. We kregen een mooie demo voorgeschoteld van de CTO van CHAMP cargosystems, die een volledig spraak gestuurd bestelling systeem hebben.

Waar de vorige Breakout sessie vooral gaaf was, was de volgende een stuk technischer en betreffende mijn AWS cursus ook een stuk relevanter, ‘Deep Dive on Amazon EC2 Instances’  genaamd. Zonder te technisch te worden; EC2 is een cloud computing service binnen AWS. Alle extra mogelijkheden en functies werden in deze sessie uitgelegd. Heerlijk technisch dus! Vervolgens ben ik naar nog 2 Breakout sessies geweest, maar omwille van de lengte van deze blog zeg ik: ‘Want to know more? Hit me up on LinkedIn or mail me.’

Naast alle sessies was de Expo hal nog ingericht met allerlei booths van cloud en AWS gerelateerde bedrijven waar ik nog in contact kon komen met enkele engineers en hun verhalen mocht aanhoren en nieuwe kennis vergaren.

Al en met al een zeer mooie dag en hele toffe ervaring. Mijn advies is dan ook: Doet de kans zich voor, ga dan zeker een kijkje nemen op een van deze events!

Onze opdrachtgevers