Ambitious Agility (I)

Naar overzicht

Een tijdje geleden reed ik terug vanuit Osdorp, Amsterdam, na een waanzinnige cabaretvoorstelling voor en door ABN AMRO-collega’s. Ik moest toen denken aan mijn vorige blog, het voelde niet af en laten we eerlijk zijn: mijn huidige project vult ook maar een gedeelte van mijn werkweek. Daarom een belangrijk addendum.

De rest van de tijd, naast mijn project, ben ik bezig met het zoeken naar aansluiting van mijn kennis bij dat van de bank. Ik heb in deze periode ruimte gekregen om mijn eigen weg te zoeken, te kijken wat ikzelf belangrijk vind binnen de bank en uit welke ontwikkelingen ik energie kan halen, en aan welke ik kan bijdragen.

Zelf vind de werkwijze die een bedrijf hanteert en uitstraalt naar zijn medewerkers van groot belang. Naast de principes, standaarden en gedragsregels binnen een bedrijf is de werkwijze een belangrijk onderdeel op de werkvloer. Het is tenslotte iets waar je als medewerker continu mee geconfronteerd wordt. Een positieve werkwijze zorgt voor cohesie en moet het ‘wij-gevoel’ ondersteunen.

Iets waar de Agile-filosofie, vind ik, uitstekend in ondersteunt.  “Alweer Agile?!” Ja, alweer Agile! … Wellicht heb je hier al wat meer over gelezen in de weblogs van mijn collega’s, maar ik ga toch proberen een andere weg te bewandelen.

In de softwarewereld voldoet het watervalmodel niet meer. Het is te bureaucratisch, bekrompen en niet het antwoord op de snel veranderende en ontwikkelende IT-wereld.

Een stukje achtergrond: de Agile-filosofie is al jaren oud. Halverwege 2001 kwamen zeventien  ontwikkelaars bij elkaar in de Verenigde Staten om een antwoord te bedenken op het klassieke watervalmodel. Datzelfde klassieke model werd al jaar en dag gebruikt om software en andere oplossingen in projectvorm aan te leveren. In de softwarewereld voldoet het watervalmodelmodel niet meer. Het is te bureaucratisch, bekrompen en niet het antwoord op de snel veranderende en ontwikkelende IT-wereld. Het Agile Manifesto en de daaraan gelieerde werkwijzen zoals Scrum moesten hier een antwoord op bieden. De principes en het idee achter het Agile Manifesto zijn zelfs al veel ouder en kunnen teruggebracht worden tot ergens halverwege de jaren ’90.

Van principes met een ‘brouwdatum’ van bijna meer dan vijfentwintig jaar geleden zou je denken dat deze al grootschalig hun weg hebben gevonden richting alle bedrijven en organisaties. Dit valt tegen en  neemt enorme uitdagingen met zich mee. Waar de aanpassingsslag voor de jonge FinTech bedrijven redelijk makkelijk te maken is, zijn veel oudere instanties nu pas aan de weg aan het timmeren.

Het invoeren van de Agile-filosofie of een Agile-werkwijze, in dit geval Scrum, gaat niet van de één op de andere dag binnen een groot complex bedrijf.  Ook neemt het feit dat het hier een bank betreft, veel randvoorwaarden met zich mee. Waar een klein softwarebedrijf vloeiend en flexibel sprintjes kan trekken, is dit bij een grote bank niet vanzelfsprekend. Het werken met Scrum zonder ‘uitgebreid’ maatwerk in de organisatie te verrichten is daarom een utopie. Enfin, ook ABN AMRO heeft zich ten doel gesteld om op termijn Agile te gaan werken, een filosofie waar ik me dus erg goed ik kan vinden en waar iedere Calco’er mee groot wordt gebracht. Ik heb mezelf daarom ook ten doel gesteld  hierin een leidende rol te gaan spelen in de toekomst. Dit betekent veel inlezen, maar ook proactief op zoek gaan naar uitdagingen, oplossingen en cursussen die mijn domein of de bank op termijn goed kan gebruiken.

De huidige rollen en functies gerelateerd aan projectmanagement zijn geen ‘heilige huisjes’, er zal het één en ander moeten veranderen.

Na wat speurwerk en interviews kwam ik uit bij SAFe. SAFe staat voor ‘Scaled Agile Framework’ en is een raamwerk dat op het eerste gezicht uitstekend aansluit bij grote complexe organisaties die de Agile-filosofie willen gaan gebruiken en waar behoefte is aan een duidelijke vorm van governance. Ook voor de bank is dit een reële optie. Het invoeren van dit raamwerk is geen sinecure, er komt veel bij kijken. De huidige rollen en functies gerelateerd aan projectmanagement zijn geen ‘heilige huisjes’, er zal het één en ander moeten veranderen. Zo ook voor mijn rol, de rol van Project Lead.

Ik zal jullie de volgende keer meenemen in de functieverbreding voor de rol van projectleider die ontstaan is door de Agile-werkwijze, en zo ook in mijn rol in het nieuwe Agile-project waar ik nu bij betrokken ben.

Onze opdrachtgevers