Als ik later groot ben..

Naar overzicht

Ik ben altijd erg jaloers geweest op mensen die van jongs af aan al wisten dat ze dokter of advocaat wilden worden. Wat moet het heerlijk zijn om zo'n duidelijke ambitie te hebben en daar naartoe te werken. Ik heb daarentegen getwijfeld tussen hotelschool en bedrijfskunde, op een blauwe maandag Frans gestudeerd, om uiteindelijk dit jaar af te studeren in journalistiek. En vervolgens in de IT te belanden.

Gelukkig heeft bijna iedereen die begint bij Calco een niet IT-gerelateerde studie gedaan, dus ik was niet de enige die mijn toekomst binnen de IT nog niet helder voor ogen had. Daarom is er tijdens de twee maanden opleiding, naast lessen IT-vaardigheden, ook veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Dit gaat onder andere over je goede en minder goede eigenschappen, jezelf presenteren, feedback geven en uitvinden wat jouw voorkeursgedrag is. Om dit vervolgens te verbinden aan de vraag: in welke functie kom jij het beste tot je recht? Tijdens dit hele proces word je begeleid door de docenten en accountmanagers, zodat je optimaal voorbereid aan je inzet kunt beginnen, in een functie die goed bij je past.

"Ik vond het heel eng om dit met collega’s te bespreken, want ik wilde niet de indruk wekken dat ik het niet naar mijn zin had. Dat was namelijk niet het geval."

De grootste les in persoonlijke ontwikkeling begon voor mij toen pas: met mijn inzet. In het begin was ik vooral druk met het leren kennen van de organisatie en mijn functie. Toen ik na een paar maanden gesetteld was, was ik met allerlei interessante opdrachten en projecten bezig. Hoewel ik niet iemand ben van vijfjaren plannen en vooral niet alles plan, miste ik toch een concreet doel om naartoe te werken. Ik vond het heel eng om dit met collega’s te bespreken, want ik wilde niet de indruk wekken dat ik het niet naar mijn zin had. Dat was namelijk niet het geval.

Gelukkig kwam ik er na gesprekken met mijn fieldmanager en heel veel andere collega's al snel achter dat iedereen bezig is met toekomstplannen. De plannen van de een zijn meer concreet dan die van een ander, maar allemaal gaven ze mij twee adviezen mee: bedenk goed wat jij te bieden hebt en stel jezelf een concreet doel. Dit doel kan heel dichtbij liggen of gaandeweg veranderen, maar je hebt in ieder geval een houvast. Ook ben ik inmiddels via Calco begonnen aan een management vaardigheden traject, onder andere om meer inzicht te krijgen in mijn eigen gedrag en voorkeuren.

Dit jaar is voor mij de zoektocht naar mijn ‘droombaan’ in een stroomversnelling gekomen. Ik weet nog steeds niet precies wat ik wil worden als ik later groot ben, maar dat is niet erg. Ik weet inmiddels namelijk wel steeds beter wie ik ben, wat ik goed kan en waar mijn ambitie ligt. En dat is voor mij even waardevol. 

Onze opdrachtgevers