ALM, mijn nieuwe beste vriend

Naar overzicht

Na de eerste maand van aftasten en rondkijken bij de ABN brak een maand aan waarin ik me voor een groot gedeelte bezig hield met ‘ALM’. Het zou hier over de rivier in Noord-Brabant kunnen gaan, of over een voormalig Frans automerk, maar ik heb het over Application Lifecycle Management; een gestandaardiseerde aanpak voor het beheer van applicaties gedurende hun gehele levenscyclus. Vanuit deze aanpak is een tool ontstaan, HP ALM, die zeer goed van pas komt bij de uitdaging waar wij als testteam voor staan: het inrichten en structureren van het testproces.

Hoe weet je wat een goed en wat een fout resultaat is, als er geen duidelijke uitspraak is gedaan over wat de applicatie zou moeten kunnen?

Precies een maand geleden vormde onze versie van de tool nog een prachtig tabula rasa. De vijf onderdelen waarin ALM standaard is opgedeeld (Dashboard, Management, Requirements, Testing en Defects) waren alle vijf leeg en klaar om ingericht te worden. De inrichting bleek echter vergelijkbaar met kip piri piri: behoorlijk pittig! In de eerste plaats omdat er van veel applicaties überhaupt geen requirements beschikbaar waren. Zonder requirements kun je onmogelijk testen, want hoe weet je wat een goed en wat een fout resultaat is, als er geen duidelijke uitspraak is gedaan over wat de applicatie zou moeten kunnen? Mijn testteam test onder andere of applicaties werken op verschillende soorten hardware, met verschillende soorten Operating System Versions en in combinatie met verschillende soorten users. Het is daarom belangrijk dat er bij elke applicatie minstens één requirement bekend is dat hier een uitspraak over doet.

Als de requirements van een applicatie bekend zijn, kunnen er in ALM testgevallen aan gekoppeld worden. Een testgeval beschrijft nauwkeurig de stapjes die doorlopen moeten worden en de daarbij verwachte resultaten. Het mooie is dat je in de testgevallen parameters kunt verwerken, die, als er verschillende waarden voor in worden gevuld, leiden tot meerdere testconfiguraties. Ideaal voor het uitvoeren van dezelfde test op meerdere soorten hardware, met meerdere soorten Operating System Versions en in combinatie met meerdere soorten users!

Om het overzicht te bewaren denk ik ondertussen goed na over hoe de mappenstructuur in ALM eruit moet zien. Lukraak requirements en testgevallen erin mikken zal het over een paar maanden lastig maken dingen terug te vinden, zeker als er tegen die tijd misschien wel 100 applicaties in opgeslagen zijn. We streven ernaar om steeds meer te gaan testen per release in plaats van per applicatie, en ik laat de mappenstructuur deze aanpak zoveel mogelijk weerspiegelen. Dankzij de pittige, maar weloverwogen inrichting van ALM is het uitvoeren van tests vervolgens gelukkig meer als een loempia: lekker simpel!

Meer weten over ALM? Benader me dan via LinkedIn of Twitter (Jorike_Calco).

Onze opdrachtgevers