Alleen ga je sneller

Naar overzicht

Afgelopen zaterdag mocht ik eindelijk weer eens scoren in het geel/zwarte tenue van de plaatselijke FC. Dat gebeurt niet vaak, zeg maar gerust nooit. Het was geen geweldige solo of spectaculaire omhaal, maar een simpele intikker zo'n 50cm voor de doellijn. Ik stond gewoon op het juiste moment op de juiste plaats.

Net als bij het voetbal zijn de aannames in de IT van levensbelang. 'Assumptions are the mother of all fuck-ups' is niet voor niets zo'n bekende gevleugelde uitspraak binnen de IT. Ik hoorde hem voor het eerst tijdens de eerste weken van de Calco Masterclass. Waar ik het toen een tikkeltje overdreven vond ben ik nu wel bijgedraaid. Sommige zaken vond ik zo logisch dat ik ze dan ook maar voor waar aannam, terwijl een collega datzelfde deed met een ander resultaat.

Als ontwikkelaar los ik momenteel vooral de technische incidenten binnen onze applicatie op. Waarom lopen betalingen niet zoals ze moeten lopen? Waarom krijgen klanten bepaalde gegevens niet te zien op hun MijnSNS pagina? Wat moeten we aanpassen aan onze applicatie om dit incident te voorkomen? Onze middleware applicatie is echter maar één speler tussen de frontend (MijnSNS) en de backoffice (administratie systeem), dus ik moet veel overleggen met andere partijen. Wat is het dan belangrijk om elkaar goed te begrijpen en niet te snel/makkelijk/gehaast te gaan denken over allerlei processen binnen en buiten onze applicatie. Met goede communicatie bespaar je je opdrachtgever al snel tienduizenden euro's.

Onlangs had ik zo'n foutje door iets te makkelijk te denken met een 'klein' afrondingsverschilletje tot gevolg. Alle hens aan dek en met z'n allen werken aan een oplossing; of het nu mijn fout was of die van mijn buurman. Fouten maken is menselijk en hoort erbij, maar wat kan je er veel van leren! Zeker als je met meerdere disciplines naar één probleem kijkt. De klant is uiteindelijk geholpen en zelf zijn we direct opzoek gegaan naar oplossingen voor de toekomst.

Nog zo'n bekende en onzinnige aanname. Een programmeur klopt alleen maar code en werkt lekker op zijn eigen veilige eiland. Juist als programmeur moet je veel afstemmen en informatie ophalen bij de eindgebruiker. Natuurlijk leert Calco je veel technische vaardigheden, maar het belangrijkste is de kunde tot samenwerken. Alleen ga je dan misschien sneller, maar samen kun je zoveel verder komen. Je leert om kritisch te kijken naar oplossingen en veel vragen te stellen om verkeerde aannames te voorkomen. Heb je een aanname, spreek die dan ook uit. Calco helpt je samen met je opdrachtgever van je eilandje af en zet je op de juiste plaats op het juiste moment.

Mijn doelpunt was dan geen solo à la Lionel Messi of omhaal van Zlatan Ibrahimovic, maar het slotstuk van goede loopacties, een lage corner, een overstapje en een simpel intikkertje.

Wil je meer weten over samenwerken bij en met Calco? Stel gerust een vraag via LinkedIn of Twitter (@Ralf_Calco)

Onze opdrachtgevers