We raken er allemaal steeds meer aan gewend na deze eerste week; video-calls. De ongemakkelijkheid met je collega’s in het begin van het gesprek: “horen jullie mij”, “wie missen we nog?” en “je loopt vast” wordt steeds minder. Ook zie jij momenteel de kinderen van jouw collega dagelijks en komen er teksten voorbij als: “'sorry ik moet even helpen om brandweerman Sam in de auto te krijgen”. Het heeft ergens ook wel wat om zo meer in het privéleven van jouw collega’s te kijken.
Maar wat als jouw geplande video-call een sollicitatiegesprek is? Of een video-intake met een bedrijf waar jij potentieel geplaatst kan worden als trainee? Dan is het belangrijk dat jij goed weet hoe je zo’n online gesprek moet aanpakken. We zetten de do’s en don’t voor jou op een rijtje.
Een groot voordeel van een videogesprek is dat je overal kunt gaat zitten waar je wilt. Dit betekent echter niet dat alle locaties geschikt zijn. Zorg voor een rustige, goed verlichte plek met weinig achtergrondgeluiden en waar je niet gestoord kunt worden door je kind, kat of partner.
Ook is het aan te raden om op een eetkamerstoel te gaan zitten. Als je op een draaibare stoel met wieltjes zit, kunnen de zenuwen ervoor zorgen dat je onbewust gaat draaien of rijden tijdens het gesprek. Dit veroorzaakt onrust en kan irritatie opwekken bij je gesprekspartner.
Een grote fout die veel mensen maken tijdens een videogesprek is dat ze naar het beeldscherm kijken in plaats van de camera. Bij de meeste videosoftware zie je onderin de hoek een beeld van jezelf, waardoor je geneigd bent om daar op te letten. De persoon met wie je het gesprek voert, ziet jou continu naar de hoek van het scherm kijken, waardoor er geen oogcontact ontstaat.
Vergeet tijdens het gesprek dus niet om met regelmaat in de camera te kijken. Door oogcontact te maken kom je zelfverzekerd over en toon je interesse. Je kunt het beeld van jezelf na de eerste controle beter wegklikken, heb je ook niet de neiging ernaar te gaan kijken!
Wees je ervan bewust dat een rechte houding, aanvullende handgebaren en andere non-verbale signalen extra belangrijk zijn bij een videogesprek. Zorg daarom dat je goed rechtop zit, je voeten op de grond voelt en je handen boven tafel hebt. Voorkom te veel armbewegingen en (glim)lach op de juiste momenten.
Het kan altijd voorkomen dat de technologie jou in de steek laat. Er kan bijvoorbeeld iets misgaan met de internetverbinding. Blijf dan kalm. Het is nergens voor nodig om stress te krijgen van iets waar jij zelf waarschijnlijk geen invloed op hebt. Tel tot tien en probeer het gewoon nog een keer. Als het dan nog niet lukt, kun je altijd telefonisch of via e-mail contact opnemen met je gesprekspartner. Zorg daarom van tevoren dat je het telefoonnummer en mailadres hebt van de persoon met wie je een afspraak hebt.
Direct na het videogesprek is het belangrijk om te checken of de verbinding echt verbroken is. Bij diverse videoprogramma’s zorgt het wegklikken van een venster er namelijk niet voor dat het gesprek wordt beëindigd. Het zou jammer zijn als jij je mening geeft over het gesprek, terwijl jouw gesprekspartner nog kan meeluisteren…
Succes!