“Scrum? Dat is toch dat gedoe met die papiertjes plakken en kijken wat je gisteren hebt gedaan? En wat je vandaag gaat doen?” Deze reactie ontvang ik regelmatig als ik vertel dat ik bij een grote IT-organisatie werk, die het Agile werken hoog in het vaandel heeft staan. Toch zijn ze wel geïnteresseerd in wat het nou allemaal inhoudt. In zekere zin heeft iedereen natuurlijk gelijk; ik ben elke werkdag bezig om te vertellen wat ik gisteren heb gedaan, en wat ik vandaag ga doen. Alleen voor de briefjes hebben we wel een Hi-Tech oplossing 😉.

Framework

Maar Scrum is natuurlijk veel meer! Scrum is vorm van het Agile-werken; een framework waarin projecten worden ontwikkeld om zo snel mogelijk waarde op te leveren en om transparantie te geven aan je stakeholders. Een mond vol vage woorden, en hier ontvang ik ook altijd vraagtekens van mijn toehoorders als dit mijn eerste reactie is op hun vraag. Dus laat ik het in kleine stukjes opdelen.


 

Agile is een framwork...

...wat alleen wil zeggen dat het deel uitmaakt van een denkwijze met vaste regels. Wil dus niet zeggen dat het bij deze vaste regels blijft. Een bedrijf kan extra regels toevoegen om er een eigen invulling/draai aan te geven. Maar wil je Agile werken, dan moet je, je aan de vaste regels houden.

Om zo snel mogelijk waarde op te leveren

Het ouderwetse denken schrijft voor dat je een project ontwikkelt en pas aan het eind helemaal live gaat. Zo kan je bijvoorbeeld wensen van klanten verkeerd implementeren en in het ergste geval moet je helemaal terug naar af. In dit framework ben je doelgericht bezig om iedere keer een klein stukje functionaliteit van je project op te leveren. Zo kan een project ook eerder live gaan en dus waarde genereren. 

Om een transparantie te geven aan je stakeholders

Iedere stakeholder is op de hoogte van het verloop van het project en ziet ook de waarde groeien met ieder stukje wat live gaat. Daarnaast hebben ze veel eerder inspraak om nieuwe richting te geven, wat het hele proces flexibiliteit geeft.

Dagelijks leven

Al met al; zo gek klinkt het niet, toch? Ik ben een voorstander van deze werkwijze want ik kan het ook toepassen in mijn dagelijkse leven. Ik kan zelf nieuwe activiteiten toevoegen, kijken wat het met mij doet, en als het goed bevalt implementeren in mijn dagelijkse gang van zaken. Ik sta altijd al zelf aan het roer als het gaat om mijn eigen keuzes, maar nu heb ik ook het idee dat het mij een stuk productiever maakt. Een feedbackvorm die goed voor mij werkt én mij ook nog is productiever maakt… Wie wil dat nou niet?!