Werken in zelfsturende teams is hot. Vooral in IT is het de enige way of working geworden. Teams krijgen een opdracht toegeworpen en ze zoeken zelf uit hoe ze deze uitvoeren. In 2010 is dit doorgeslagen tot DevOps werken: al het mooie van IT in 1 gesloten team. Als DevOps Engineer houd ik mij bezig met de ontwikkeling (Dev) én het beheer (Ops) van software. Met deze blog laat ik zien wat DevOps werken voor mij inhoudt. DevOps is de ultieme stap in de Agile revolutie. Agile is een filosofie, mindset en cultuur om software zo efficiënt mogelijk te ontwikkelen en kun je op veel manieren doen. De bekendste vorm van Agile is scrum, wat niet meer weg te denken is uit een competente IT-organisatie. Bij scrum wordt een plan gemaakt voor het ontwikkelen van features: updates van klein stukjes software. Denk bijvoorbeeld aan de shitload aan updates die de apps op je telefoon elke keer krijgen. Vervolgens gaat een team ontwikkelaars hard aan de slag dit plan te realiseren in een korte tijd, vaak 2 weken. Zodra dit af is komt er een nieuw plan voor de volgende features en kunnen de ontwikkelaars weer gaan schrijven. Dit blijft zich zo herhalen, terwijl apps beter en beter worden. Het voordeel is: het team kan de juiste software op het beste moment ontwikkelen.

DevOps: alles in één team.

DevOps gaat nog een stap verder, waarbij ontwikkelaars (Dev) ook de software beheren (Ops). Nu doet 1 team alles. Voordeel hiervan is ze dat veel sneller feedback terug krijgen en dat direct in verbeterde software kunnen steken. Ik was enorm blij om aan de slag te gaan als DevOps engineer. Hierdoor zit ik nu namelijk in een team met veel verschillende experts; van website ontwikkelaars tot beheerders die issues voor klanten en collega’s oplossen.
Dit is erg interessant en divers. Ik kan namelijk alle aspecten van IT ervaren en mij in een discipline ontwikkelen die ik leuk vind. Op dit moment ben ik vooral actief geweest aan de Ops kant van het team en los ik problemen op voor iedereen die onze IT gebruikt. Maar binnenkort ga ik meehelpen met het bouwen van de websites en zal ik meer aan de Dev kant terecht komen.

Do IT together

Een heel belangrijk onderdeel van DevOps werken is teamverband. Je kunt makkelijk een paar mensen bij elkaar gooien, maar dan heb je nog niet meteen een team. Om een groep mensen zich te laten ontwikkelen tot een team denk ik dat het gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid en betrokkenheid essentieel is. Dit was de uitdaging van mijn team bij NN toen ik daar begon.
Het team was vrij nieuw en gewend vooral met het eigen discipline samen te werken. Inmiddels doen we actief aan kennisdeling en werken verschillende disciplines samen aan een taak. Meer en meer delen we een gemeenschappelijk doel. Ook werken we altijd als team bij elkaar, waardoor ik elke dag een andere werkplek heb. Zo werk ik in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam!