Niet-begrijpende blikken en meewarig geknik: werk jij nu in de IT? En wat doe je dan precies, de hele dag achter een computer zitten? In een kamer zonder ramen met alleen maar mannen? En een ijskast vol Energy drink? Antwoord: nee (maar OK: er werken wel veel mannen). Dat is niet wat ik doe, of überhaupt wat er gebeurt bij bedrijven anno 2018. ‘Werken in de IT’ is veel veelzijdiger dan de meeste mensen denken – ik zal vertellen wat een change manager doet!

De nieuwste technieken en innovaties invoeren

Als change manager ben je onder andere bezig met nieuwe technieken en innovaties bij bedrijven invoeren in de ‘dagelijkse bezigheden’. De problemen waar je dan tegenaan loopt, zijn zeker niet altijd technisch. Ik ga daarvoor beginnen met een voorbeeld.

1. Netvliesprojectie

Mijn opdrachtgever heeft een speciaal soort lamp bedacht waarmee je een beeld op iemands netvlies kan projecteren – je ziet dan een ander beeld over de rest van de kamer heen. Het zou natuurlijk super handig zijn als je een handleiding ziet wanneer je een Ikea-kastje in elkaar zet. Of als je onder de motorkap van je auto kijkt en je gelijk kan lezen wat er waarschijnlijk stuk gegaan is. Toch vinden mensen het zo ‘raar’ dat je iets ziet wat er niet is, waardoor de techniek nog niet op grote schaal gebruikt wordt.

2. Elektrische auto's

Tweede voorbeeld: de eerste generatie elektrische auto’s, die dus opgeladen worden met een laadsnoer en waar je niet meer hoeft te tanken. De stekker zit op de oude plek van de benzinetank; dat is geen toeval, maar dat is zo bedacht omdat mensen beter aan kunnen sluiten bij zo’n ontwikkeling als het lijkt op iets dat ze al weten.

Gebruikers meekrijgen met de nieuwste technieken

Daar ben je als change manager dus veel mee bezig: hoe kunnen we gebruikers meekrijgen met nieuwe technieken? Denk bijvoorbeeld wanneer het wel fout gaat: de slechte beveiliging van sluizen en bruggen die je kunt hacken (inloggen met ‘admin admin’) en openzetten (“Maar mijn sluis zit toch niet aan het internet?”) waardoor heel NL potentieel natte voeten heeft.
Klinkt wel gaaf he? Als er ooit al zoiets was als het stereotype IT’er dat ik net beschreef – Red Bull, in een kamer zonder ramen, zonder contact met andere mensen – heb ik dat nog nooit gezien. En okee, er werken (nog) wel veel meer mannen. Maar dat is ook wel een pluspuntje hoor: er wordt wel vaak koffie voor je gehaald.. ;)