Het is zo ver, je zit in je nieuwe outfit in de trein naar Amsterdam Sloterdijk; jouw eerste werkdag bij Calco. Je hebt er zin in! Waar was het ook al weer precies? Op naar de 5e verdieping, even melden bij de receptie. Er zitten al een aantal anderen te wachten, waar je alvast kennis mee maakt tot de trainer jullie komt halen.  Degene met wie je nu zit, zullen de mensen zijn waar je de eerste 2 maanden het meest mee zult optrekken. Je ontvangt op je eerste werkdag bij Calco direct een laptop en een OV chipkaart. Klaar voor het nieuwe hoofdstuk dat Calco heet!

Klassikaal onderwijs; bekend terrein!

De eerste 2 weken waren voor mij een feest van herkenning. Ik had 2,5 jaar voor de klas gestaan in het basisonderwijs en in de eerste 2 weken bij Calco wordt er klassikaal onderwijs gegeven. Door interactie, oefeningen, samenwerken en als je vast zit, het stellen van vragen, leerde ik snel en veel. Wij werden ondergedompeld in de wereld van IT met al zijn verschillende facetten. Je krijgt een hoop nieuwe informatie en gelukkig werden er voor mij ook dingen verteld die ik al wist, doordat ik al met IT had gewerkt en op de middelbare school had geprogrammeerd met informatica. Iedereen in de groep heeft een andere achtergrond en neemt daardoor andere kennis mee, toch zit iedereen eigenlijk op hetzelfde niveau. De vaardigheidslessen waren voor mij bekend door mijn opleiding en andere onderwerpen zoals testen, de Cloud en databases waren nieuw.

Plannen, plannen, plannen

Na deze klassikale periode (de eerste 2 weken) is het tijd voor vrijheid. Vrijheid klinkt misschien heel gek, maar met vrij bedoel ik dat je zelf moet plannen, studeren en andere activiteiten ondernemen. Waar bij mij het klassikale erg prettig werkte, vond ik dit wel een uitdaging. Gelukkig word je hierin begeleid en maak je een planning met één van de trainers waarmee je aan de slag kan. Zo zorgde ik er bijvoorbeeld voor dat ik ’s ochtends geconcentreerd aan de slag kon met studeren en dat ik ’s middags meer ging samenwerken en opdrachten maakte. Aan het eind van mijn proeftijd had ik de benodigde certificaten op zak, was ik lid van verschillende projectgroepen zoals de ‘Agile Coaches‘ en de ‘Product Owners’ en was ik bezig met een traject om SAFE te implementeren bij Calco. Tijdens de opleidingsperiode bij Calco kun je flexibel zijn. Daarin kun je zelf beslissen waar jij de focus op wilt leggen en wordt gekeken naar jouw sterke punten en interesses. Natuurlijk sta je er niet alleen voor, want als ik even niet wist of ik voelde me ergens onzeker over, kon ik altijd met één van de trainers hierover in gesprek gaan.

Nu is het al ruim tien maanden geleden dat ik mijn opleidingsperiode heb afgerond. Calco is voor mij een goede keuze geweest, want ik heb een hoop geleerd en ik werk inmiddels op de IT afdeling van een groot financieel bedrijf. Twijfel jij nog om de overstap naar IT of Finance te maken? Of wil je meer weten over mijn verhaal? Stuur mij dan een berichtje via LinkedIn!