Wanneer je een willekeurige basisschoolklas vraagt wat ze later willen worden zal IT’er niet tussen de meest-voorkomende antwoorden zitten. Nee, onze toekomst is vrij eensgezind: brandweerman, lerares, politieagent, profvoetballer of gewoon rijk zijn blijven de meest populaire antwoorden. Hacker komt dan waarschijnlijk nog het dichtste in de buurt. Al klinkt het zijn van een ethische hacker toch wat minder stoer.
Stel dezelfde vraag 15 jaar later nogmaals en de antwoorden zullen ietwat zijn veranderd. Brandweerman, politieagent en leraar zijn prachtige beroepen, maar staan helaas niet bepaald bekend om hun salaris noch doorgroeimogelijkheden. Rijk willen we allemaal worden, maar blijkt vaak toch iets ingewikkelder dan in de Hollywood films. Dus nu zijn veelvoorkomende antwoorden CEO, entrepreneur en dokter (de universiteit of ziekenhuis variant zijn beide acceptabel). Of misschien iets in communicatie, marketing of management? Een realistischer antwoord, en opvallend veel vaker voorkomend, is: “Ik weet het nog niet”. Toch blijft één ding onveranderd: IT blijkt en blijft kennelijk geen voor de hand liggende keuze. En waarom niet eigenlijk?  

Ik denk namelijk dat de IT kansen biedt die je simpelweg nergens anders kunt krijgen; dat heeft het mij in ieder geval gebracht. Laat ik mijn kristallen bol er even bij pakken om effectief en efficiënt duidelijk te maken wat ik bedoel. Oké, eens even kijken. Je bent tussen de 20 en 30 jaar oud. Een diploma waaraan je veel van je tijd, geld en energie hebt besteed heb je op zak. Echter, de waarde op de arbeidsmarkt is je niet direct duidelijk. Je dromen zijn aanzienlijk, ambitieus en bestaan voorlopig vooral nog tussen je oren. De wereld ligt aan je voeten en zit tegelijkertijd totaal niet op je te wachten. Of dan alleen in de vorm van een stage of slecht betaalde entry-level baan. Kortom, je bent een van velen. Klaar voor het leven. En volop op zoek naar het begin van de rest van je carrière. De kansen die je hierin worden geboden zijn, helaas, beperkt. Onze generatie kan alleen nog dromen van zaken als een vast contract, een redelijk salaris, budget voor trainingen of doorgroeimogelijkheden. En wat dacht je van moderne zaken als flexibele werktijden en de mogelijkheid om vanuit huis te werken? Dit alles, en meer, is voor jou weggelegd in de IT! Sterker nog. Zo ongeveer alle coole bedrijven die je kunt bedenken staan te springen om jouw jonge talent in huis te halen.

Nu hoor ik je denken: “Maar Max, ik wil toch echt niet ergens in een donkere ruimte achter een laptop terechtkomen. Met allemaal nerds die niet tegen me praten en vage luchtjes verspreiden.” Helaas is dit nog steeds het algemene beeld van mensen die “iets in de IT doen”. En niet geheel onterecht, want de gemiddelde leeftijd bij de meeste IT-bedrijven gaat richting de 200, zowel de Star Wars als Star Trek fanaten zijn oververtegenwoordigd (en dienen beter gescheiden te worden gehouden dan Ajax en Feyenoord hooligans), en er wordt inderdaad aardig wat tijd achter computers (en bij koffiezetapparaten) doorgebracht. Dit is, echter maar het halve verhaal. Neem Calco: uitsluitend jonge, energieke mensen die stuk voor stuk verandering teweeg brengen in één van de snelst groeiende industrieën: IT. Hierdoor zie je meer en meer jonge mensen, vrouwen, innovatie en verandering dan jarenlang voor mogelijk werd gehouden. Bijscholing, cursussen en ondersteuning in het opdoen van praktische ervaring worden gestimuleerd én gesubsidieerd. Wil je het gemak van het werken vanuit je eigen huis? Dat kan. Wil je in de trein reeds beginnen aan jouw werkdag? Geen probleem. Of wat dacht je van eindeloze opleidingsmogelijkheden en gereserveerde tijd voor je persoonlijke verbetering? Het kan allemaal, in de wondere wereld van de IT.  Plus science fiction is zo gek nog niet wanneer je je er een beetje in verdiept. After all, wie houdt er nu niet van Game of Thrones?

Dat was waarschijnlijk niet het beeld dat je had van een IT’er. Toch is dit wel de dagelijkse realiteit van een groeiende groep collega’s. Gelukkig een beeld dat ook door steeds meer van deze collega’s actief naar buiten toe wordt uitgedragen. Al met al bouwen we met z’n allen geleidelijk aan een mooie toekomst en zou ik willen zeggen: misschien heeft IT ook voor jou de juiste mogelijkheden, een veelbelovend perspectief en de kickstart van jouw carrière. Je bent in ieder geval van harte welkom om de switch te maken naar IT bij Calco. En, wie weet, willen kinderen over 15 jaar wel massaal “iets in de IT gaan doen”.

Wil jij meer weten over werken in de IT? Kom dan een keer langs op een inhousedag