Eindelijk, ik mag morgen op inzet. Spannend, zo’n eerste ‘echte’ werkdag. De vorige twee maanden intern bij Calco waren natuurlijk ook wel werkdagen, maar morgen begint het pas echt.  Hoe zal mijn dag eruitzien? Wie ga ik ontmoeten? Ga ik al meteen iets doen? Op internet zoek ik naar tips voor een eerste werkdag. Een goede voorbereiding is het halve werk, zeggen ze. Op Google klik ik het eerste artikel aan: ‘Vijf tips voor je eerste werkdag’ en begin te lezen. Ben je benieuwd of ik er wat aan heb gehad? Je leest het hieronder.

1. Ga op tijd naar bed

Woelend lig ik in bed naar het plafond te staren. In gedachten werk ik mijn mentale lijstje voor morgen nog eens af. Kleding gereed? Check. Broodtrommel en waterfles klaargezet? Check. Tas ingepakt? Check. Werkadres in navigatie gezet? Nee, maar dat kan ook morgenochtend wel. Ik kijk op de klok, 08:35 PM. Oké, misschien was half negen naar bed gaan wel een beetje overdreven. Ik pak nog even mijn telefoon erbij, dat kan ik ook nog wel doen.

2. Kom niet te laat

Beteuterd kijk ik naar de dichte deur van het gebouw waar ik mijn toegangspas zou moeten ophalen. Helaas, nog twintig minuten wachten voordat ze opengaan. Ach ja, nu weet ik wel dat ik op dit tijdstip weinig last van het verkeer zal hebben. Vanaf hier is het nog maar 8 minuten rijden naar het kantoor waar ik kom te werken. In de tussentijd probeer ik uit te vinden hoe ik de app Android Auto kan koppelen aan mijn nieuwe Calco Ford Fiësta lease auto. Ik moet nog wel even wennen aan de koppeling van de auto, maar verder ben ik er zo tevreden mee.

3. Probeer namen te onthouden

Ik loop naast mijn manager die me een rondleiding geeft over de afdeling. Ik ben al aan zoveel mensen voorgesteld en dit is pas één verdieping. Hoe ga ik die namen ooit onthouden? Aan de tip van internet ‘probeer ezelsbruggetjes te verzinnen’ heb ik weinig gehad. Iemand stelde zich voor als Ernst en het enige ezelsbruggetje dat ik kon bedenken was: ‘Bert & Ernie’. Op zich een prima ezelsbruggetje, mits ik niet had getwijfeld of hij zich eigenlijk niet als Bert had voorgesteld.

4. Stel vragen

Aandachtig luister ik mee tijdens het teamoverleg. Het onderwerp is Agile, eindelijk iets waar ik over mee kan praten. Ik ben ten slotte gecertificeerd Scrum Master. Zo nu en dan stel ik een vraag als me iets onduidelijk is. Niet lang daarna verschuift het gesprek van onderwerp Agile naar dagelijkse werkzaamheden. De afkortingen vliegen me om de oren. ‘Ik denk dat ik nu wel begrijp wat een IMO doet, maar waar staat het eigenlijk voor?’ vraag ik aan het team. Even is het stil. ‘Dat is een goede vraag, Nancy’ wordt lachend gezet. Ik krijg te horen dat er ergens een afkortingen lijst bestaat. Tevreden schrijf ik voor mezelf mijn eerste opdracht op: lokaliseren van de afkortingen lijst en delen met het team.

5. Wees geduldig

‘Hoe vond je het vandaag gaan?’ vraagt mijn manager aan het einde van de dag terwijl we samen een kopje koffie drinken in de pantry. ‘Ja, goed. Veel informatie gekregen. Ik heb alleen nog niet echt iets kunnen doen, omdat ik aan het wachten ben op alle autorisaties.’ zeg ik terug. ‘Rustig aan, het zal nog wel even duren voordat alles rond is. Morgen zal ik je wel meer vertellen over SharePoint zodat je weet waar je op kunt focussen de komende periode.'

Tevreden zit ik ’s avonds op de bank met een kopje thee. Ik denk dat ik zo geen moeite zal hebben met vroeg in slaap vallen. Geeuwend pak ik nog even mijn smartphone en google naar SharePoint. Ik ben benieuwd wat ik morgen te horen krijg en of ik al echt iets kan gaan doen. Ik klik het eerste artikel open: ‘Tien tips over SharePoint’ en begin te lezen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.

Wil je meer weten over hoe het is om op inzet te gaan? Neem dan contact met me op!