Twee jaar. Het leek me een enorm lange tijd toen ik aan het IT traineeship van Calco begon. Ik had nog nooit twee jaar fulltime gewerkt, laat staan in een functie waarvan ik nog niet wist of ik die wel leuk zou vinden. Ik besloot om de uitdaging aan te gaan. Mocht het toch niet wat voor mij zijn, dan had ik erna nog ruim 40 jaar om ander werk te doen. Als ik het zo bekeek, was twee jaar wellicht toch niet zo’n eeuwigheid. En inderdaad, ze vlogen voorbij! En, het bevalt zelfs zo goed dat ik met veel plezier nóg langer bij ING blijf werken. Ik heb mijn eerste sprong in het diepe overleefd. Maar dat ging zeker niet zonder een paar keer bijna te verdrinken en een reddingsboei hier en daar. Helemaal niet erg, want ik heb een heleboel geleerd over de IT-wereld, het werkende leven en vooral ook over mezelf. Ik zal mijn belangrijkste lessen met jullie delen. Dingen waar ik tegenaan gelopen ben en die jou kunnen helpen om een tweejarig IT-traineeship succesvol door te komen!

Mijn belangrijkste lessen

1. Accepteer dat je niet alles kunt weten

Als je alles wilt weten, kun je maar beter meteen een ander vakgebied kiezen. Ook al zit je al jaren in de IT, er is en blijft gewoon ontzettend veel te leren. Eigenlijk is dit alleen maar super leuk!

2. Sta open voor verandering

En accepteer de daarbij horende onzekerheid. Er was nog veel onduidelijk toen ik bij Calco begon: waar ga ik werken? Wat voor werk ga ik doen? Vind ik de IT wel leuk? Laat je meevoeren in de veranderingen en sta open voor nieuwe dingen. Zolang je werk doet wat je leuk vindt, maakt het niet uit wat en waar dat is.

3. Stel vragen, véél vragen

Toen ik net bij ING begon, had ik meer vragen dan ik op een dag kon stellen. En het antwoord op een vraag resulteerde vaak in tien nieuwe vragen. Ik voelde me bezwaard om continue collega’s lastig te vallen, maar zij waren alleen maar heel blij met deze kritische vragen. Mijn andere kijken op zaken zette hen ook aan het denken. Tegenwoordig stel ik net zoveel vragen tot mijn collega’s helemaal gek van me worden!

4. Nee zeggen mag best

Graag zelfs. Niemand kan op alles ja zeggen, dus dat verwacht ook niemand van je. Collega’s zijn blij met iemand die duidelijk grenzen stelt en het aangeeft als iets niet haalbaar is. “Nee, je kunt toch zelf koffie halen”, is dus ook een prima antwoord. ;)

Aan al mijn collega’s van Calco: bedankt voor deze geweldig twee jaar! Ik zal jullie vast nog vaak tegenkomen, want het bevalt me prima in de IT! :)