Na lang wikken en wegen is het moment dan daar, jouw keuze. De keuze voor een eerste ideale baan, een carrièreswitch of een andere logische vervolgstap. Als millennial vind ik het lastig om keuzes te maken en had ik na mijn studie de uitdaging om de ‘ideale start’ van mijn carrière te vinden. Ik legde de lat hoog voor mezelf en stelde in mijn oriëntatiefase een drietal voorwaarden voor mijn nieuwe baan. Ik wilde mooie bijdragen leveren, een steile leercurve doormaken en inspraak hebben. Waar vind ik dit allemaal? Vind ik dit misschien in de IT?

Bijdrage leveren

Het belangrijkste wat mij betreft is om een positieve bijdrage te leveren aan het bedrijf waar ik werk. Draag ik iets bij als ik de IT in ga? Ja! Steeds meer grote bedrijven zijn ‘data driven’ en dus afhankelijk van de informatie die ze krijgen uit systemen. Dit betekent dus hoe meer data een bedrijf verzamelt, hoe beter de beslissingen. Lukt het jou om op een innovatieve wijze data te verzamelen, dan draag jij dus persoonlijk bij aan het succes van een grote Nederlandse organisatie!

Ontwikkelingsmogelijkheden krijgen

Een leuke baan vinden is stap één, maar generatie Y weet als geen ander dat een baan leuk houden nog wel een uitdaging is. Het is daarom niet alleen belangrijk om het naar je zin te hebben, maar ook om verder te kijken. In welke branche zijn de ontwikkelingen nóg sneller dan in de IT? In mijn ogen zijn álle grote veranderingen bij bedrijven tegenwoordig gedreven door IT. Grote organisaties als banken, ziekenhuizen en verzekeringen worden steeds meer IT organisaties. Dat betekent dat er steeds meer verschillende functies in de IT bestaan en jij je verder kunt ontwikkelen in de richting die jij voor ogen hebt. Zeker weten een vink op mijn lijstje dus!

Inspraak

Hoe groot is de kans dat ik direct inspraak heb bij mijn eerste baan? En als ik dan kies voor IT, heb ik dan ook inspraak? Het stereotype beeld van een IT’er die weinig sociaal contact heeft en vooral veel alleen achter zijn PC zit, klinkt niet erg invloedrijk. Na zes maanden kan ik zeggen dat dat stereotype beeld niet klopt. Er zijn vele IT’ers die juist een hele sociale rol hebben op de afdeling. Dankzij hun sociale vaardigheden, kennis van zaken en analytisch vermogen hebben zij veel inspraak en kunnen zij veel veranderingen teweeg brengen. Dus ook voor dit doel, een vinkje!

Mijn struggles als Millennial

Als jong professional van generatie Y ben ik altijd op zoek naar voldoening, ontwikkeling en inspraak. Al met al kun je zeggen dat ik deze drietal voorwaarden voor een nieuwe baan heb gevonden in de IT.  Sinds oktober 2018 doe ik het traineeship bij Calco en ik heb het ontzettend naar mijn zin. Ik heb meer rust in mijn hoofd en de vele vragen die ik mezelf stelde als ‘wat is mijn ambitie’ ‘waar vind ik de perfecte baan’ en ‘leer ik wel snel genoeg’ kan ik naast mij neerleggen. Calco heeft mij geholpen om me te focussen op waar mijn ambities en talenten nú liggen. Ik krijg de mogelijkheid om te ontdekken waar ik gelukkig van word in mijn werk en om me te specialiseren in hetgeen dat mij energie geeft. “Everything I was looking for, I found it in IT”

Heb jij al duidelijk wat jouw ambities zijn en hoe je die waar gaat maken? Wil jij ook de IT in, maar zitten er – net als bij mij – nog een aantal vragen in de weg? Ik denk graag met je mee! Neem contact met me op via LinkedIn