Hoe gaaf zou het zijn als je een klusje van 45 minuten zo goed als niet meer hoeft te doen? En vooral als je die klus ook elke dag doet en je elke dag die tijd terug krijgt. In mijn functie als DevOps Engineer heb ik het in mijn eerste weken voor elkaar gekregen een serieus saaie taak naar enkele clicks per dag te minimaliseren. Maar nog beter, ik heb ervoor gezorgd dat een essentiële taak efficiënter, foutlozer en door iedereen uitgevoerd kan worden. Nieuwsgierig? Ik vertel jullie wat ik heb gedaan!

I love continuous improvement

Een van mijn eerste taken was het dagelijks aanleveren van betalingsbestanden. Dit is nieuw voor NN en is sinds kort vereist vanwege de strengere wet op het financieel toezicht. Deze aanlevering doen wij aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) die de geldstromen van de banken in Nederland controleert. Deze saaie taak duurt dagelijks 45 minuten, maar is erg belangrijk. Ik moet namelijk goed controleren wat wordt opgestuurd. De AFM kan NN namelijk een boete geven bij fouten in de aanlevering. Nadat ik deze taken een week had uitgevoerd was ik benieuwd of ik het makkelijker en sneller kon doen.
In alles wat ik doe zoek ik namelijk naar verbetering. Tijdens mijn Calco opleidingsperiode heb ik de mogelijkheid gekregen van verschillende programmeer- en scripttalen te kunnen proeven en zo mijn 'angst' voor code weg te nemen. Ik begon door de code van het script, dat het bestandstype verandert, te bekijken. Met de hulp van Google en experimenteren was ik in staat code aan dit script toe te voegen. Nu kan het script ook automatisch het bestand op een door mij gekozen locatie opslaan met direct de juiste bestandsnaam.

De ontdekking van Macro's

Dit was nog maar een kleine verbetering en ik wist dat het nog makkelijker kon. De taak bestaat namelijk ook uit een berg met werkzaamheden in het voor iedereen bekende Microsoft Excel, die ik elke dag herhaal. Ik ontdekte dat je handelingen kan opslaan in Excel als een macro. Dit is een stuk programma dat opnieuw en opnieuw voor dezelfde handeling kan worden gebruikt. Macro's zijn geschreven in een Visual Basic omgeving.
Telkens meer was ik in staat handelingen in Excel door de macro uit te laten voeren. Met als resultaat dat mijn dagelijkse taak nu nog maar 5,5 minuten werk is. Dit heb ik vervolgens aan mijn teamleden laten zien, die erg enthousiast waren. Ik heb het zelfs voor elkaar gekregen dat mijn geautomatiseerde taak nu door iedereen gebruikt wordt. Ook hiermee heb ik al ervaring opgedaan dankzij Calco en daarom kon ik makkelijk sleutelen aan de code.