Toen ik te horen kreeg dat ik aan de slag zou gaan als (junior) projectmanager bij Ahold Delhaize schoot er van alles door me heen. Maar de meest prangende vraag die ik had was: “Hoe ga ik in hemelsnaam projecten managen die ik zelf niet zou kunnen uitvoeren?” Noem het onzekerheid, maar dat was iets waar ik van tevoren erg over in zat.
Mijn collega’s bij Calco stelden me gerust: Ze weten dat je net bent begonnen in de IT, je achtergrond en cv zijn bekend en er wordt echt niet van je verwacht dat je alles meteen begrijpt en kunt. Dat gaf me genoeg zelfvertrouwen om met opgeheven hoofd en een heleboel nieuwsgierigheid het avontuur in Zaandam te beginnen.

Beginnen bij de basis

De eerste weken heb ik me vooral gericht op de basis: met wie zit ik op de kamer? Hoe ziet de organisatiestructuur eruit? Wie doet wat? Mijn afdeling houdt zich vooral bezig met de fysieke IT-infrastructuur achter de supermarkt. Het is heel bijzonder om te zien welke wereld er schuil gaat achter zoiets doodgewoons als je bonuskaart. Woorden als datacentrum, firewall, rack en patches vliegen je hier dagelijks om de oren. Mijn IT vocabulaire groeide in de eerste weken dan ook met de dag! Ik kreeg direct de kans om een project vanaf het prille begin op te pakken. Het betrof een nieuwe verbinding naar de Cloud-omgeving en deze zouden wij gaan afnemen van een nieuwe leverancier. De onderhandelingen waren afgerond, maar het contract moest nog getekend worden.
Dat was mijn eerste taak: het verzamelen van alle vragen en opmerkingen die mijn collega’s hadden omtrent het opgestelde contract en deze bespreekbaar maken met de leverancier. Het duurde even voor er uiteindelijk een handtekening onder het contract stond, maar vanaf dat moment ontstond er een sneeuwbaleffect: Hoe verder het project vorderde, hoe meer mensen erbij betrokken werden en hoe drukker en spannender het voor mij werd. Elke afdeling moet het eens zijn met het contract. Het begint met ervoor zorgen dat elke afdeling het eens is met het contract, gevolgd door het bestellen van de apparatuur en het plannen van het moment waarop deze apparatuur geïnstalleerd wordt. Daarnaast moeten er ook afspraken gemaakt worden over hoe wordt omgegaan met verstoringen van de verbinding: wie belt dan met wie en welke persoon is er verantwoordelijk?

De livegang en high fives!

Het allerspannendste moment is het moment dat je project “live” gaat. Dat gebeurde voor dit project in de nacht van zaterdag op zondag. Doordat de go-live op het allerlaatste moment toch een weekje moest worden verplaatst, kon ik er helaas niet zelf bij zijn. Ik had die avond een feestje en was daarmee gelijk de saaiste party animal ooit: vanaf 0:00 uur verloor ik mijn telefoon geen moment meer uit het oog. Ik had hier maanden naartoe gewerkt, het was mijn allereerste project, dat kon ik echt niet zomaar loslaten! Je moet je voorstellen dat om middernacht een groep mensen zich telefonisch en in een chatbox verzamelt: o.a. degene die in het datacentrum letterlijk kabeltjes om gaat pluggen, degene die achter zijn computer een aantal instellingen aanpast en de personen die gaan testen of al hun applicaties nog werken nadat de infrastructuur is veranderd. Het klinkt heel simpel, maar het luistert heel nauw en er kan van alles misgaan. In het ergste geval ontstaat er een niet op te lossen probleem en kan de supermarkt de volgende dag niet open! Uiteraard hou je van tevoren rekening met problemen en denk je na over mogelijkheden om zaken terug te draaien. Maar als je dan om 02:30 uur het verlossende woord krijgt dat de testen zijn geslaagd en de verbinding nu live is, geniet je toch een stuk meer van die eindshow! Op maandagochtend op kantoor volgen de high-fives en complimenten elkaar in rap tempo op. Ik dacht nog eens terug aan mijn onzekerheid aan de start van mijn inzet: die was dus echt nergens voor nodig.