Ik ben een millennial, geboren in 1992. Er is dus een hoop mis met mij: ik ben lastig op de werkvloer, ik ben lui en ik weet het beter dan de baas. Ik zal nooit aan een vast contract kunnen komen en ik kan een hypotheek wel op mijn buik schrijven. Bovendien ben ik verslaafd aan mijn smartphone en zal ik waarschijnlijk een burn-out krijgen. Oja, ik begin ook nog eens onzeker aan mijn volwassen bestaan, omdat ik vol twijfels zit. Het internet heeft nogal wat over mij te zeggen. Uiteraard spreek ik alles tegen, ik weet het als eigenwijze twintiger natuurlijk beter. Zo mag ik mijzelf bijvoorbeeld heel gelukkig prijzen met een vast contract. Maar ik kan écht niet ontkennen, dat ik veel twijfel. Want dat doe ik. Snel knopen doorhakken? Dat zit niet in mijn karakter (of mijn generatie?). Zoals zoveel leeftijdsgenoten heb ik lange tijd niet geweten wat ik nu eigenlijk wilde doen. Waar zou ik gaan werken? Inmiddels heb ik vol overtuiging gekozen (ik kan het dus toch) voor de IT. Maar bij het betreden van deze nieuwe wereld, doen zich niet alleen heel veel nieuwe kansen voor, maar ook nieuwe keuzes.

Is dit de functie waar ik in wil groeien?

Na mijn eerste maanden als Ops engineer begon ik zelf weer te twijfelen. Ik heb het erg naar mijn zin in mijn team en ik mag heel veel leren, maar toch vroeg ik me af; Ben ik op de juiste weg? Is dit de functie waar ik in wil groeien? Zou ik niet liever iets anders binnen de IT willen doen? Ik heb deze gedachten vrij snel met mijn fieldmanager besproken. Dat is mijn Calco-manager die maandelijks bij me op bezoek komt om mijn voortgang te bespreken. Een spannend gesprek natuurlijk, want hoe vertel je nu dat je liever iets anders wilt doen? Gelukkig was de reactie heel positief en we hebben samen een plan opgesteld zodat ik erachter zou komen wat ik écht graag zou willen; welke richting ik op zou willen groeien. Zo ben ik mijn zoektocht begonnen. En na veel nadenken, een paar gesprekken en een middagje meelopen werd het me duidelijk; ik wil Developer worden!
Nadat ik voor mezelf had vastgesteld waar ik naartoe wil groeien in de toekomst heb ik ook bij mijn opdrachtgever mijn omgeving op de hoogte gebracht. En hoewel ik van tevoren best zenuwachtig was over het brengen van dit nieuws, bleek dit nergens voor nodig. “We gaan je helpen!” gaf mijn manager aan. Vertrouwen genoeg vanuit mijn omgeving! Maar hoe ga ik nu zorgen dat ik straks daadwerkelijk als Developer aan de slag kan? Daar ga ik de komende tijd mee aan de slag. Gelukkig is mijn keuzestress al een stuk minder. Ik weet nu immers dat geen enkele situatie permanent hoeft te zijn. Mijn zoektocht zal zich dus nog even voortzetten, er zullen ongetwijfeld veel nieuwe keuzes op mijn pad komen en daar zullen zeker weten nieuwe twijfels bij komen. Maar als ik er niet uit kom, kan ik gelukkig altijd mijn geboortejaar nog de schuld geven.