In mijn vorige blog vertelde ik over mijn beslissing om een carrière in de accountancy te verruilen voor eentje in de IT. Nu wil ik graag vertellen over wat er daarna is gebeurd: wat gebeurt er nadat je een handtekening hebt gezet onder je contract bij Calco?

De eerste dag bij Calco

Vol goede moed én in een gloednieuwe outfit, reed ik die eerste dag naar het hoofdkantoor van Calco in Maarssen. De eerste dag bestaat uit veel praktische zaken: je krijgt je laptop, je controleert of je inloggegevens werken, gaat op de foto en leert de weg door het gebouw kennen. Daarnaast ontmoet je alle mensen die tegelijk met jou starten. Dat schept meteen een band, want je staat allemaal voor dezelfde spannende uitdaging en hebt allemaal geen IT-achtergrond.

Deel 1 - Crash Course IT

De eerste twee weken van de MasterClass - ofwel de ‘Crash Course’ - leer je je groepsgenoten al snel goed kennen. Je leert samen de rollen binnen de IT kennen, helpt elkaar bij (groeps)opdrachten en viert samen pauze. Daarnaast zijn er lessen in persoonlijke vaardigheden. Je moet je soms kwetsbaar opstellen en zo laat je een kant van jezelf zien, die je misschien niet dagelijks laat zien. De Crash Course is behoorlijk intens, ik was ‘s avonds steeds heel blij mijn bed te zien.

Deel 2 - Bootcamp IT Architecture

In het tweede blok van twee weken, de ‘Bootcamp IT Architecture’, meng je je tussen alle andere MasterClass Professionals. Er is meer eigen tijd, waardoor je vanaf nu zelf je planning moet beheren. Ook word je vanaf dit moment ingedeeld in één van de scrumteams, waarmee je dagelijks een stand up hebt. Tijdens deze stand-up neem je een kwartiertje de tijd om met zijn allen te bespreken wat je de dag ervoor hebt gedaan, wat je de komende dag gaat doen en waar je hulp bij zou kunnen gebruiken. Zo raak je gelijk vertrouwd met het scrumproces.

Deel 3 - Deep dives

De laatste vier weken van je opleidingsperiode heb je nog meer vrijheid in je schema. Je studeert voor je certificaten, oefent het scrumproces, bent misschien bezig met jouw voorbereiding op een inzet of stort je volledig op het organiseren van het leukste MasterClass uitje ooit! Ook tijdens deze periode ben je nog volop bezig met je persoonlijke vaardigheden. Zo leer je onder andere welk gedrag jij vertoont als je met een groep een doel probeert te bereiken, denk je na over wat je misschien anders zou willen aanpakken en over hoe je dat zou kunnen doen.

En na de opleidingsperiode?

Met een beetje geluk stroom je na de opleidingsperiode direct door naar een inzet. Zo niet, dan hoef je ook niet te treuren, want eerlijk: hoe vaak in je leven krijg je nou de kans om je fulltime te focussen op je ontwikkeling? Je kunt je in die extra tijd storten op het halen van certificaten en het ontwikkelen van de scrumapp. Misschien zie je het wel zitten om een tijdje Agile coach te zijn? Die inzet komt vanzelf wel en jij bent dan maximaal voorbereid! Daarnaast is het geen straf om je nog iets langer op het gezellige hoofdkantoor te begeven, ik denk nog heel vaak met een klein beetje weemoed terug aan hoe leuk die tijd was.