Wie mij een beetje kent, weet dat ik niet zo goed ben in keuzes maken. [understatement] Ik ben wel heel goed in alle mogelijke opties uitwerken en lang nadenken over wat de juiste keuze is. Maar ja, hoe weet je dat? Is de keuze die nu de juiste lijkt, ook de juiste in de toekomst? Ik heb veel verkeerde keuzes gemaakt. Keuzes waarvan ik later baalde en wilde dat ik ze anders had gemaakt. “Stel dat ik toen..”, is een veelkomende gedachte. Een goed voorbeeld is mijn studiekeuze. Ik denk nu wel eens: had ik niet beter Informatica kunnen studeren? Dat sluit beter aan bij mijn baan als developer.

Een andere bril

Maar als ik kijk naar waar ik nu sta, hoe verkeerd kunnen mijn keuzes dan geweest zijn? Ik heb een uitdagende baan, werk in een leuk team en zit helemaal op mijn plek in de IT. Zo slecht hebben die verkeerde keuzes dus toch niet uitgepakt. En, ondanks dat het wellicht niet 100% aansluit om mijn huidige baan, ik ben nog steeds blij dat ik destijds de keuze gemaakt heb om Communication & Multimedia Design te studeren. Ik heb heel veel geleerd en vond de studie erg interessant. Deze achtergrond geeft mij een andere en bredere kijk op zaken; ik kijk bijvoorbeeld ook een beetje door een user experience design-bril. En ook niet onbelangrijk, ik heb een plek verworven in de Top 10 van de ING Innovation Bootcamp. Vier jaar een creatieve opleiding volgen waarbij het bedenken van innovatieve concepten centraal staat, heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen.

Gelukkig geen glazen bol

Als ik van tevoren wist dat ik in de IT zou werken, had ik waarschijnlijk een andere studiekeuze gemaakt. Ik had waarschijnlijk heel veel keuzes anders gemaakt met de kennis die ik nu heb. Ik ben blij dat ik die kennis niet had en daardoor sta waar ik nu sta. Ik maak(te) al mijn keuzes op basis van wat op dat moment de juiste lijkt en daarmee zijn het automatisch de juiste keuzes. Bij keuzestress probeer ik mezelf eraan te herinneren dat ik geen verkeerde keuze kan maken. Zolang ik kies voor datgene wat ik met enthousiasme doe, is dat sowieso de perfecte keuze.