Naast werken in normale sprints zijn er nog andere evenementen die voorkomen wanneer je werkt in de IT. Een daarvan is een Hackathon en Nationale Nederlanden heeft er vorige week een georganiseerd. Mijn team heeft hier natuurlijk aan mee gedaan.

Wat is een Hackathon?

Een hackathon is een evenement waar je als team samenwerkt om een probleem (bijvoorbeeld: bedenk een idee om de communicatie binnen het bedrijf tussen verschillende afdelingen te verbeteren) binnen een vastgesteld aantal uur (voor ons was dat 24 uur) op te lossen. In die tijd is het de bedoeling om een uitgewerkte oplossing te bedenken en dit te presenteren aan een jury.
Het evenement werd georganiseerd op een locatie buiten kantoor zodat je ook echt los komt van je werkplek en je volledig kan focussen op de hackathon. 

Brainstormen!

Na de start van het evenement (een hele happening met dansen, zingen en natuurlijk aftellen) begonnen we met een brainstorm sessie om uit te vinden wat ons idee zou worden. De samenstelling van je team heeft invloed op wat je gaat maken, omdat je het idee ook in elkaar moet zetten. Een website bouwen wanneer je niemand hebt die daar kennis van heeft wordt dan lastig. Een mix van skills, talenten en kennis is handig omdat iedereen andere inzichten heeft en met andere ideeën komt. Daarnaast is er genoeg te doen en kan iedereen zich op zijn manier nuttig maken,

Ontspanning na inspanning

Na een aantal uur overleggen en starten met uitwerken heb je toch een keer een pauze nodig. Niemand kan alleen maar serieus bezig zijn en daarom is er tijdens een hackathon overal eten en drinken te vinden, kan je spelletjes doen (gamen, tafeltennissen), een massage krijgen en zijn er in de ochtend yoga sessies te volgen. Ondanks dat je 24 uur op elkaars lip zit, is de sfeer heel erg goed en positief. Iedereen werkt hard en de afwisseling tussen werken en ontspanning helpt hier ook goed bij. 
En dan, ergens gedurende de nacht komt er een moment dat je kapot bent en liever wil slapen. Mensen lagen overal: op banken, hangmatten, zitzakken, kartonnen tenten, matjes of gewoon even in de stoel.

Deadline komt er aan

Uiteindelijk komt de nacht ten einde en heb je je ontbijt naar binnen gewerkt en blijkt dat je nog 3 uur over hebt. Presentaties moeten gemaakt worden (hoe duidelijker het verhaal in 5 minuten, hoe groter de kans dat je indruk maakt). De Red Bulls en koffiekannen gaan als hete broodjes over de toonbank. Iedereen werkt hard, uiteindelijk is het moment daar dat de tijd op is en iedereen zijn pitch moet houden voor de jury. In 5 minuten lieten we  zien wat we in die 24 uur hadden gemaakt, 5 minuten om ze te overtuigen dat wat wij hadden gemaakt een meerwaarde vormde voor het bedrijf en het ook echt ontwikkeld moet worden. Helaas kregen we te horen dat ons idee niet goed genoeg was om in de top 3 te komen en hebben we de finale moeten bekijken vanaf de zijkant. ☹ Gelukkig blijft een geweldig evenement waar je ondanks de vermoeidheid een hoop energie uit haalt en ik weet zeker dat ik volgend jaar weer mee ga doen!