Een jaar geleden knaagde het nog aan me: is de IT wel wat voor mij? Ik bedoel, ik mag dan wel Game en Interactive media design gestudeerd hebben, maar om me nu twee jaar lang op de IT toe te spitsen? Ik bleef maar twijfelen en besloot toch maar naar een inhousedag te gaan, puur om een gevoel te krijgen. Nu ben ik blij dat ik de kans heb gegrepen om als MasterClass Professional aan de slag te gaan. 

Op zoek naar ervaringen

Voordat ik begon bij Calco ben ik op internet gaan zoeken naar ervaringen en informatie over de MasterClass. Positief of negatief, het maakte niet uit, ik wilde meer weten over hoe het traineeship in elkaar zat. Ik was vooral benieuwd hoe de persoonlijke begeleiding tijdens de Masterclass is geregeld. Want als ik als groentje in de IT terecht zou komen, dan kan ik wel wat hulp gebruiken. 

Leerzame trainingen

Al vanaf m’n eerste dag bij Calco voelde ik me welkom. De open- en laagdrempelige sfeer kon je proeven. Het was erg prettig om met je klasgenoten te kunnen sparren over de opdrachten, persoonlijke ervaringen en de motivaties die iedereen had. Als ik informatie nodig had over het lesmateriaal, kon ik altijd een docent aanschieten. Natuurlijk krijg je als trainee niet alleen technische kennis mee, maar wordt er ook gewerkt aan je communicatieve vaardigheden. Ik kreeg les in presenteren en doorvragen, maar ook kwam, bijvoorbeeld, intake training aan bod. Hier leer je hoe je je goed kan voorbereiden en houd je een oefengesprek terwijl je gefilmd wordt. Behalve dat dit super leerzame lessen zijn, zijn ze ook uitdagend. Voor mijn gevoel had ik mijn eerste intake training super slecht gedaan. Maar na een goed gesprek met de trainers waarbij ik veel goede tips en voorbeelden kreeg, wilde ik het graag nog een keer proberen. Deze keer met veel meer succes. Het was confronterend om het gesprek naderhand terug te zien, onder andere om m’n eigen stem te horen, mezelf nerveus te zien bewegen en te zien dat ik m’n zinnen niet afmaakte. Achteraf heeft deze training mij super veel geholpen om gesprekken te voeren, iets wat ik in m’n eentje nooit zo had aangepakt.

Durf jezelf open te stellen

Tijdens de MasterClass merkte ik hoe belangrijk wederzijdse vertrouwen is. Ik vond het lastig om mezelf in het begin open te stellen naar anderen. Calco wilde graag beter begrijpen wat mijn motivatie is om in de IT werken en daarvoor willen ze jou eerst beter leren kennen. Waar krijg ik energie van? Wat kost mij energie? Met wie kan ik goed samenwerken? Het staat centraal bij Calco om de trainee een fijne werkplek te bieden bij een opdrachtgever. Natuurlijk werd er ook gelet op het vinden van een goede match waarbij mijn talenten en interesses goed aansluiten bij een positie van een opdrachtgever. 

Nu wil ik het zelf doen

Het belangrijkste wat ik tot nu toe in de Calco MasterClass heb geleerd is dat de IT wereld ontzettend uitdagend is en veel te bieden heeft. Er ligt dan ook een mooie toekomst voor mij in het verschiet. Ik kan altijd vragen om hulp, maar ik word gelukkig wel uitgedaagd om dingen zelf aan te pakken en op te lossen. Zolang je inzet toont, hulp vraagt wanneer het nodig is en doorzettingsvermogen hebt, dan komt alles wel goed. Je wordt zeker niet aan de hand gehouden en dat is maar goed ook. Alleen maar luisteren is saai, nu wil ik het zelf doen!

Ben jij ook benieuwd naar de opleidingsperiode van Calco? Neem gerust contact met mij op als je vragen hebt!