Na de opleidingsperiode van twee maanden is het tijd om op inzet te gaan, wat betekent dat je gaat werken voor een opdrachtgever. Echter ziet dit proces er net even wat anders uit dan voordat het coronavirus uitbrak. Jij zal nu (deels) vanuit huis worden ingewerkt. Nu kan dit al best een uitdaging als jij ervaring hebt in het werkveld.... Maar voor ons als Calco’ers komt daar nog bij dat je pas net komt kijken in de wereld van IT. Gelukkig hebben de opdrachtgevers van Calco hier inmiddels ervaring mee, maar het is wel goed om je bewust te zijn van de uitdaging die het thuiswerken met zich meebrengt. Omdat ikzelf vier dagen vóór de lockdown in maart ben gestart met mijn inzetperiodegeef ik je wat tips waar jij hopelijk wat aan hebt! 

Tip 1: socializen

Je gaat starten in een nieuwe omgeving, wat betekent: een nieuwe manager, een nieuw team en nieuwe collega’s. Je wilt een goede indruk maken, je wilt weten bij wie je moet zijn voor je vragen en je wilt weten wie je op de hoogte moet houden van jouw voortgang en werkzaamheden. Ook wil je een goede band opbouwen met de juiste mensen, want laten we eerlijk wezen, een beetje netwerken is nooit verkeerd voor jouw kansen. Maar hoe doe je dat? Want het informele gesprek bij het koffiezetapparaat, het even over je scherm naar je collega roepen of een grapje maken tijdens de pauze zit er nu even niet in. Mijn tip: grijp elke kans van sociaal contact aan. Vraag je collega’s hoe hun weekend was. Wanneer iemand je een vraag stelt, stel een vraag terug (hoeft niet eens inhoudelijk te zijn). Stuur uit jezelf eens een update naar je manager of vraag hem wat er speelt binnen de organisatie. Neem absoluut de tijd voor humor en het sociale aspect van je werk. Je zult verbaasd zijn hoeveel collega’s in de IT in zijn voor het delen van een grappige meme of een gek gifje 😉. 

Tip 2: blijf vragen

Je hebt geen ervaring. En na een half jaar heb je voor IT begrippen nog steeds geen ervaring. Jouw opdrachtgever wist dit toen je werd aangenomen en gelooft in jouw ‘potential’. Maar jouw collega’s zullen dit misschien minder goed begrijpen. Echter zijn zij degenen die jou gaan inwerken en jouw vragen gaan beantwoorden. Misschien zullen zij hier een duidelijke, eigen mening over hebben. Dat kan natuurlijk, maar laat het jou niet tegenhouden! Ook al zul je soms het gevoel hebben dat je niet ‘snel genoeg’ leert, dat je niet weet waar je moet beginnen of dat je eigenlijk een beetje de weg kwijt bent. Dat gevoel kan misschien zelfs versterkt worden door jouw collega’s die wél ervaring hebben. Laat je niet uit het veld slaan! Blijf het gesprek aangaan, blijf je vragen stellen en geef aan waar je moeite mee hebt. En het allerbelangrijkste: accepteer jezelf en je leertempo. Dit zal iedereen tegen je zeggen, geloof me. Maar wat ik geleerd heb na 7 maanden is dat het echt waar is en dat het accepteren hiervan lastiger is dan je misschien denkt. 

Tip 3: praat met Calcollega's

Ik zal eerlijk zijn: de afgelopen maanden heb ik weinig contact gehad met mijn buddy’s van Calco. Dat dit een gemis was en daar kwam ik pas achter tijdens een POP avond (dit is een avond die Calco organiseert voor iedereen die ongeveer 6 maanden op inzet is om het te hebben over jouw Persoonlijk Ontwikkel Plan). Tijdens deze avond bleek dat we de afgelopen tijd allemaal tegen dezelfde zaken waren aangelopen: leren ging langzamer, het lastig vinden om goed contact te maken en jezelf te profileren. Wat was het fijn om te horen dat ik niet de enige was die hier last van had! Dus mijn laatste tip: Ook al voelt het misschien onnatuurlijk, of schieten de afspraken erbij in, houd contact met je Calcollega’s. Dit gaat je echt helpen! En bovendien helpt het hen ook. Naast dat je elkaar kunt helpen, is het ten slotte ook gezellig om weer eens bij te praten.